Két területen is vezet az ELTE

2020.07.09.
Két területen is vezet az ELTE
A tudományos kollaborációk és a nyílt hozzáférés indikátorai alapján is az ELTE lett a legjobb magyar intézmény a CWTS Leiden 2020-as rangsorában.

A CWTS Leiden Ranking idén a szokásosnál két hónappal később jelent meg a koronavírus-járvány okozta kihívások és a szervezet adatbázisának frissítésével kapcsolatos feladatok miatt. Míg a 2019-es értékelésben 56 ország 963 felsőoktatási intézménye szerepelt, idén már 65 ország 1176 egyeteme került fel a listára.

A Leiden Ranking 2020 az intézményekben dolgozó oktatók-kutatók publikációinak számát és idézettségét (Scientific impact), az intézmények szerzőinek nemi megoszlását (Gender), a publikációs együttműködéseket (Collaboration) és a nyílt hozzáférésű publikációk számát (Open access) veszi figyelembe, és az indikátorok alapján egyedi rangsorokat képez. Ezek közül a nyílt hozzáférés és a nemek aránya indikátorokat idén vezették be a lista szerkesztői. A négy indikátor alapján felálló listák hat fő tudományterületre oszthatók. A 2020-as listák az egyetemek 2015–2018 közötti publikációs tevékenységét veszik számításba. A felmérés módszertanáról és az indikátorokról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

A 2020-as értékelésben a tudományos együttműködések és a nyílt hozzáférés indikátorok alapján a magyar egyetemek közül az ELTE áll az első helyen.

A nemzetközi kooperációban születő közlemények arányát tekintve az ELTE a 87. a világranglistán,

míg a nyílt hozzáférésű publikációk arányát figyelembe véve a 102. helyen szerepel. 

A Leiden Ranking 2020-as részletes eredményei ezen az oldalon böngészhetők, a lap tetején legördülő menüből választható ki, hogy a négy fő indikátor közül melyik alapján készült listát szeretnénk megtekinteni. Az ELTE-re vonatkozó idei adatok ebben az összefoglalóban olvashatók.

A nemzetközi élmezőnyben egyébként idén először több kínai, mint egyesült államokbeli egyetem szerepel, az abszolút első helyen mind a négy fő indikátor szerint a Harvard Egyetem áll.

A ELTE rendre előkelő helyen szerepel a mértékadó  nemzetközi ranglistákon, erről folyamatosan frissülő összefoglalónkban olvashat.