Kiválósági célokat támogat az Egyetem

2022.05.09.
Kiválósági célokat támogat az Egyetem
Az ELTE vezetése és szenátusa 2022-ben hozta létre az Egyetemi Kiválósági Alapot. Az első körben beérkezett pályázatokat az Alap Operatív Bizottság elbírálta. Négy kategóriában hirdettek nyerteseket, a kimagasló publikációkat, konferenciákat és projekteket mintegy 90 millió forint értékben támogatja az Egyetem.

A kiemelkedő tudományos publikációkat érintő kiírásban a 2022-ben vagy 2021-ben D1 és bizonyos tudományterületeken Q1 presztízsű folyóiratban megjelent vagy közlésre elfogadott tudományos publikáció szerzőjét támogatja az Alap. A zsűri összesen 85 kimagasló tanulmányt emelt ki, a nyertesek listája itt elérhető.

A nemzetközi konferenciaszervezési pályázat első körében három nyertest hirdettek.

  • EAA 2022 Budapest; 28th Annual Meeting European Association of Archaeologists

Az európai régészettudományi találkozó célja, hogy bemutassa a legfrissebb tudományos kutatási eredményeket a régészet és a kulturális örökségvédelem témájában. A 28. éves találkozót (Re)integráció mottóval rendezi az EEA és az ELTE. A tudományos programban 199 szekcióban közel 3000 előadás hangzik el. A rendkívül elismert kongresszusra a világ több mint 20 országából érkeznek résztvevők. A pályázatot Anders Alexandra (BTK, Régészettudományi Intézet) nyújtotta be.

  • 9th International Urban Geographies of Post-Communist States Conference

A Cities After Transition (CAT) multidiszciplináris kutatói hálózat egyik legfontosabb eseménye a kétévente megrendezett találkozó, amelyen a posztszocialista városokkal foglalkoznak a résztvevők. Az elsősorban geográfiai fókuszú, egyedülálló konferenciára már több mint 20 országból fogadtak jelentkezőket, a plenáris előadók között a konferenciasorozat alapítói (Katherine Verdery és Szelényi Iván) is szerepelnek. A pályázatot Berki Márton (TTK, Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék) nyújtotta be.

  • 11th International Congress on the Jurassic System

A jura korszakot taglaló nemzetközi kongresszusokat négyévente rendezik. A kutatók többek között a földtörténeti korszak rétegtani adataival, kövületeivel és környezettörténetével foglalkoznak. Az 1984-ben indult sorozat 2006 után tér vissza Európába, várhatóan 150-200 kutatót vonz a világ minden tájáról. A pályázatot Pálfy József (TTK, Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék) nyújtotta be.

A külföldi oktatók meghívását célzó pályázati kiírásban az IK SEK Savaria Műszaki Intézetbe érkezik Parag Gogate indiai professzor, aki szennyvízkezelési megoldásokról tart kurzusokat az egyetem hallgatóinak.

Az innovációs célú felhasználási keretben olyan projekteket támogatnak, amelyek hozzájárulnak a kutatási eredmények és a hasznosítható produktum közötti „gap” áthidalásához, a találmányok vagy más szellemi alkotások hasznosíthatóságához: a beérkezett pályázatok közül négy támogatásáról döntött a zsűri.

  • Dosztányi Zsuzsanna (TTK): IUPred szoftver csomag ipari célú hasznosítása – version 2
  • Dukic Monika (BGGyK): Questionnaire validation for an awareness-raising program
  • Kékesi Adrienna Katalin (TTK): STEP binding inhibitorok fejlesztése a neuronális excitabilitás csökkenésére visszavezethető neurológiai és pszichiátriai betegségek gyógyítása érdekében
  • Tóth Erika (TTK): Cupriavidus campinensis S14EC baktériumtörzs tesztelése kármentesítésre való felhasználáshoz

Az első kör harmadik kategóriájának elbírálása folyamatban van, nyerteseiről hamarosan tájékoztatást adunk. Az Egyetemi Kiválósági Alap továbbra is folyamatosan várja a pályázatokat, hét kategóriában. A részletek elérhetők az EKA oldalán.