Kölnben találkoztak az EIT Culture & Creativity résztvevői

2022.11.22.
Kölnben találkoztak az EIT Culture & Creativity résztvevői
Az innovációs közösség közel 160 szakértője az ökoszisztéma következő évének legfontosabb feladatairól egyeztetett, az ELTE-t háromfős delegáció képviselte.

Az EIT Culture & Creativity az European Institute of Innovation and Technology (EIT) legújabb, kilencedik innovációs közössége, célja Európa kulturális és kreatív ágazatainak (CCSI) megerősítése. Az ELTE az egyetlen hazai alapítóként vesz részt a szervezet munkájában.

A közösség első személyes találkozóját 2022. november 18–19. között rendezték Kölnben. A résztvevőket Christian Ehler, az Európai Parlament képviselője üdvözölte, a közösség céljait és az eddigi fejleményeket Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity ideiglenes igazgatója ismertette. Az új ökoszisztéma adminisztrációs központját Köln városa fogadja be, így a találkozó résztvevőit Henriette Reker, Köln főpolgármestere és Manfred Janssen, a kölni Gazdaságfejlesztési Ügynökség vezetője is köszöntötte.

A kétnapos eseményen a közösség következő évének legfontosabb feladatairól egyeztettek a résztvevők. A 2023-as évet a közösség szervezeti, jogi és pénzügyi kereteinek kialakítása, valamint a programok előkészítése jellemzi majd elsősorban, utóbbiak 2024-től indulnak érdemben.

Vasvári Csaba, Szöllősi Szilvia és Sonkoly Gábor a kölni találkozón

Az elmúlt hónapokban kialakított stratégiai célokhoz – oktatás, innovációs programok, vállalkozásfejlesztés, társadalmi hatás, szakpolitika – tíz akcióprogram kapcsolódik. Az új ökoszisztéma emellett kulcsfontosságú, horizontális témák mentén hosszútávú programokat is fejleszt, illetve együttműködéseket generál, az Európai Uniós szinergiákra kapcsolati és finanszírozási szinten is támaszkodva.

A közösség fontos feladata az is, hogy közös platformot nyújtson a CCSI-szektor releváns üzleti, akadémiai, társadalmi és kormányzati szereplőinek. Ebben fontos szerepet játszik majd a z EIT Culture & Creativity hat regionális csomópontja (Co-Location Center, CLC) – a kölni találkozó során bemutatkoztak az ezeket befogadó partnerintézmények, illetve bemutatták az EIT Culture & Creativity együttműködési terveit is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet háromfős delegáció – Sonkoly Gábor, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, Szöllősi Szilvia, az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője és Vasvári Csaba, a TINLAB-konzorcium "Kulturális innováció, kreatív ipar Tematikus Fórum" szakmai vezetője – képviselte. A küldöttség tagjai aktív szereplőként vettek részt az egyeztetéseken és workshopokon, feltérképezve a következő évek lehetséges fontosabb kapcsolódási pontjait, illetve áttekintve az Egyetemet érintő feladatokat.