Konzultációs időpontok hirdetése a Canvas Ütemező segítségével

Tóth-Mózer Szilvia | 2017.08.18.
Konzultációs időpontok hirdetése a Canvas Ütemező segítségével
Az Ütemező eszközt konzultációs időpontok meghirdetésére, a rendszer szóhasználatával megbeszélés-csoportok szervezésére használhatja az oktató, amelyekre a hallgatók feljelentkezhetnek. A Doodle nevű időpontegyeztető alkalmazás jó alternatívája lehet a rendszeren belül.

Az oktatók a kurzusleírásban, tematikában megadott elérhetőségénél általában megadnak a héten egy-két fogadó órát vagy jelzik, hogy e-mailes egyeztetés alapján állnak a hallgatók rendelkezésére. (Az informatív tematika készítéséről itt olvashat.) Van azonban, amikor szervezettebb módon van szükség a hallgatók jelentkeztetésére, például, tegyük fel, hogy az oktató át szeretné beszélni a zárthelyiket a kurzus minden egyes hallgatójával, vagy a projekttervekről való konzultációt tesz kötelezővé a leadás előtt. Ehhez a Canvas Naptár fő menüpontban, az Ütemező segítségével létrehozhat egy új megbeszélés-csoportot, és megadhatja a dátumokat és időpontokat, idősávokat, amikor elérhető.

Megteheti, hogy a megadott időt 30 perces blokkokra osztja fel és egy időblokkba csak egy hallgatót enged feliratkozni. A felosztáshoz be kell állítani az időintervallum hosszát, pl. 30 perc, és az Indít gombra is rá kell kattintani. Külön beállítható, hogy egy hallgató csak 1 időblokkba jelentkezhessen, hogy a többiek elől ne tudja elfoglalni a lehetőséget hezitálása miatt. Az oktató megteheti, hogy több naptárhoz (azaz több kurzushoz) együttesen állít be közös konzultációs időpontokat, például így szabdalhatja a fogadóóráját hetente negyedórás blokkokra, ahová bármelyik kurzusának bármelyik hallgatója bejelentkezhet. A naptár(ak) kiválasztása lista alapján, a jelölőnégyzetek bekattintásával történik.

Ezt követően a hallgatók szintén a Naptár/Ütemező menüpont alatt látják majd a meghirdetett konzultációs időpontokat, és hogy fel kell jelentkezniük egy időblokkra a megadottak közül. Ha már feljelentkeztek egy időpontra, és szabályozva van, hogy többre nem jelentkezhetnek, a Foglalás gombra kattintva a rendszer felteszi a kérdést nekik, hogy újraütemezik-e a konzultációt, tehát a korábbi foglalás törölhető-e. Ha az oktató engedélyezte, hogy egy idősávra többen is mehessenek hozzá, és látható legyen, ki hová jelentkezett, akkor például a kutatásukat vagy kiselőadásukat együtt készítő hallgatók könnyebben ki tudják választani, hogy hová jelentkeznek. Az oktató a jelentkezéseket az Ütemezőben, a listanézetben láthatja, előnézetben még csak hogy hány felhasználó jelentkezett fel, az egyes idősávokra kattintva a résztvevők nevei is látszani fognak.

Több ütemezett találkozó is hirdethető, az oktató heti fogadó órájának időbeosztásához, szakdolgozati konzultációkhoz, ZH-kba való betekintéshez, de akár az egyes kontaktórákon esedékes kiselőadásokra történő jelentkeztetéshez is.