Kooperatív Doktori Program

2021.06.18.
Kooperatív Doktori Program
A közel 5 milliárd forintos keretösszegű programban részt vevő doktori hallgatók választott témájukat vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel. A jelentkezés várhatóan 2021. július 12-én kezdődik, és 2021. augusztus 31-én zárul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP) speciális ösztöndíjprogramként az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva, célzottan támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését, a gyakorlattal rendelkező szenior szakemberek tudományos életútjának megalapozását. Különösen fontos, hogy az egyetemisták és a szakmailag elkötelezett munkavállalók megszerzett tudásukat minél nagyobb számban a gyakorlatban is hasznosítsák a partnercégeknél végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeikben. A Kooperatív Doktori Programban részt vevő doktori hallgatók választott témájukat vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel.

Az első alkalommal a most véget érő tanévben meghirdetett Kooperatív Doktori Program 4,9 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik. A kormány célja, hogy a hazai kutatói utánpótlás és minőségi szakemberképzés biztosításával is növelje a magyar gazdaság versenyképességét. A program a következő tanévben legfeljebb

100 nyertes hallgató tanulmányait és kutatásait segítheti a havi 400 ezer forintos ösztöndíjjal.

Az ösztöndíjat elnyert doktorandusz után jelentős mértékű támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a témavezető és a vállalati szakértő is.

A támogatást azok a doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók kérhetik, akik a pályázat benyújtásáig még nem teljesítették a komplex vizsgát, vagy akik a 2021/2022-es tanévben kezdik meg doktori tanulmányaikat. A KDP ösztöndíjas jogviszony időszaka alatt az igénylőknek az általuk választott partnerszervezetnél munkavégzésre irányuló jogviszonnyal kell rendelkezniük, amelyért díjazásra jogosultak.

A programra való jelentkezés várhatón 2021. július 12-én kezdődik, és 2021. augusztus 31-én zárul. A részletes pályázati felhívás az NKFIH oldalán keresztül érhető el. 

A tavalyi pályázaton egyetemünkről összesen 42 doktorandusz nyert támogatást, több mint 1,5 milliárd forint összértékben.

Forrás: kormány.hu