Koronavírus: kérdezd a kutatót!

2020.03.25.
Koronavírus: kérdezd a kutatót!
Mi az a koronavírus? Hogyan terjed, hogyan védekezhetünk ellene és milyen megoldásokat keres a tudomány a járvány megfékezésére? Müller Viktor, az ELTE TTK Biológiai Intézet tudományos munkatársa videóban válaszol a március 29-ig online beérkező kérdésekre.

Krízishelyzetek, rendkívüli események idején fontos szerep jut a kutatóknak abban, hogy megbízható és szakmailag megalapozott információkkal segítsék a védekezést, cáfolják a gyorsan terjedő rémhíreket, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy mindenki megfelelően értékelhesse a kialakult helyzetet. Ennek jegyében kértük fel Müller Viktort, az ELTE Biológiai Intézet tudományos munkatársát, hogy videóban válaszoljon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre. 

Kérjük olvasóinkat, hogy kérdéseiket legkésőbb március 29-én (vasárnap) éjfélig tegyék fel a Facebook-poszt alatt a kommentmezőben! Az ELTE-s hallgatók jelöljék meg a kérdésük mellett azt is, melyik karon tanulnak. A kérdéseket egységesítve és szerkesztve továbbítjuk, a válaszokat tartalmazó felvételt április első napjaiban tesszük közzé az ELTE Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Müller Viktor az ELTE TTK tudományos munkatársa, a Biológiai Intézet oktatója. Biológus és angol nyelvi szakfordító diplomáját 1998-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 2001-ben A HIV-fertőzés matematikai modellezése című értekezésének megvédésével a biológiatudományok doktorává avatták. PhD-fokozatát 2002-ben szerezte az ELTE-n. Fő kutatási területe a vírusfertőzések számítógépes elemzése. Legfontosabb eredményeit a HIV-fertőzés szervezeten belüli folyamatainak és járványos terjedésének matematikai és számítógépes modellezésében, a vírus klinikai és genetikai adatainak elemzésében, valamint fertőző és nem fertőző betegségek evolúciós hátterének kutatásában érte el. 2014-ben az MTA Bolyai Plakettel tüntette ki.

A koronavírus-járvány kitörésekor az ELTE virológusa az elsők közt foglalta össze, hogyan viszonyul az új koronavírus a korábbról ismert kórokozókhoz, és mire számíthatunk a fertőzéssel kapcsolatban.

Borítókép: ELTE PPK