Középpontban a diszkalkulia

2021.09.24.
Középpontban a diszkalkulia
A klinikum, az üzleti szféra, tudásközpontok, egyetemek és szakmai szervezetek bevonásával ismét Üzleti Reggelit szervezett az ELTE Innovációs Központ.

Az Üzleti Reggelik célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a kapcsolatok megteremtésére, megerősítésére és együttműködések indítására az Egyetemen kívül és belül, a tudomány és az innovációk segítségével. A szeptember 9-i online találkozón a diszkalkulia diagnosztikájának és terápiájának új megoldásaival foglalkozó szereplők találkoztak.

A tématerület sokrétűségét igazolja, hogy a rendezvényen közel 30-an vettek részt, köztük az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (a tématerület kezdeményezője), a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói mellett a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat, a Bethesda Gyermekkórház és az Argus Cognitive Inc. képviselői.

A diszkalkulia ép intelligenciaérték mellett olyan organikus hátterű, átlag alatti teljesítmény, ahol az egyén a matematikában a tőle elvárt képességek szintje alatt kórosan elmarad. E mellett számos matematika tanulást befolyásoló tényezővel kell számolnunk, ahol a mentális reprezentációnak, kognitív funkcióknak és az affektív tényezőknek is nagy szerepe van. Az alulteljesítés gyakran szorongással társul, mely pszichoszomatikus tüneteket produkálhat.

Az Üzleti Reggeli kiemelt eredménye, hogy a különböző tudományterületek képviselőinek részvétele következtében több szempontból sikerült megvitatni az adott témakört és elindult az egyeztetés egy interdiszciplináris kutatási együttműködés kialakításáról. Az ELTE Innovációs Központ a továbbiakban is örömmel vesz részt ehhez hasonló események megszervezésében. Az ELTE számos olyan izgalmas kutatásnak ad otthont, melyek nem csak egy szervezeti egység, tudományterület számára relevánsak. A meglévő témák mellett a Központ szívesen fogadja a kollégák ötleteit, javaslatait a megvitatandó témákkal kapcsolatban az innovacio@innovacio.elte.hu címen.