Közösen a nyílt tudomány érdekében

2022.03.24.
Közösen a nyílt tudomány érdekében
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tette közzé az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglalását: a dokumentumhoz első hazai felsőoktatási intézményként az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozott.

Az állásfoglalás szerint az Open Science (nyílt tudomány) a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul és a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módját jelenti a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.

Az aláírási ceremónián Darázs Lénárd általános ügyekért felelős rektorhelyettes hangsúlyozta, az ELTE számára kiemelt fontosságú az állásfoglaláshoz való csatlakozás, a témához kapcsolódóan több program is indult az intézményben. A 2021–2024 közötti időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Terv egyik kiemelt célja a nyílt tudomány koncepciót támogató és ösztönző környezet biztosítása. A felsőoktatási intézmény mindemellett a nemzetközi térben is aktív szereplő, hiszen a CHARM-EU Európai Egyetemi Szövetség – amelynek a Barcelonai Egyetem, a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin és az Utrechti Egyetem is tagja – kutatási-innovációs stratégiai projektjében (TORCH) a nyílt tudománnyal kapcsolatos munkacsomagot az ELTE vezeti.

 

Az aláírási ceremónia résztvevői: Darázs Lénárd, Szabó István, Sziklai Péter és Scheuer Gyula

„Az ELTE az a hazai egyetem, amelyre mindenki figyel, ezért is biztosak vagyunk abban, hogy jó példájához és a nyílt tudomány iránti elköteleződéséhez kapcsolódóan a jövőben több intézmény is csatlakozik hozzánk” – emelte ki Szabó István. Az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese a kutatási adatok és publikációk elérhetővé tétele mellett a citizen science koncepció széles körű alkalmazása mellett érvelt beszédében, hiszen az új típusú tudománykommunikáció a társadalomban is pozitív változásokat hozhat.

Az eseményen elhangzott az is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem a jövőben részt vesz az állásfoglaláshoz kapcsolódó munkacsoport tevékenységeiben is. A rendezvényen részt vett Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és Sziklai Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes is.

Az ELTE és az NKFIH a nyílt tudományért

Az ELTE és az NKFIH a nyílt tudományért

0

/

0

0

/

0