Közösségi videó készül az Önálló Életvitel Európai Napjára

2020.04.28.
Közösségi videó készül az Önálló Életvitel Európai Napjára
Az ELTE Bárczi oktatóiból és participatív munkatársakból álló FREEkey csoport közösségi projektet indított, melynek keretében május 5-én videókampánnyal hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek társadalmi egyenlőségére. A közösségi videóhoz április 30-ig várnak rövid felvételeket.

A FREEkey alulról jövő kezdeményezés, amelynek legfontosabb célja, hogy a fogyatékos személyek önrendelkező életét támogassa. A fogyatékos emberek szabad életének kulcsa a csoport szerint az, ha dönthetnek az életüket érintő kérdésekben. A program résztvevői az ehhez szükséges szolgáltatások (elsősorban a személyi asszisztencia) létrehozásán dolgoznak a tudományos kutatás és a mozgalmi munka összekapcsolásával.

2019-ben a csoport elnyerte a JDC Global Response Innovative Development, illetve a Mozaik Hub támogatását, hogy a személyi asszisztencia szolgáltatást videókampány keretében ismertebbé tegyék. Tekintettel a járványra, az eredeti terveket adaptálva olyan közösségi videóval indítanák el kampányukat, amelyben fogyatékos személyek és nemfogyatékos szövetségeseik mondják el örömeiket és nehézségeiket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

A FREEkey munktársai:  Antal Zsuzsa, Csángó Dániel, Gál Dániel, Ivicsics Borbála, Kalász Veronika, Katona Vanda, Köllő Gergő, Kunt Zsuzsanna, Sándor Anikó és Tóth Károly 

A csoport Facebook-oldalán április 30-ig várják a mozgalom céljaival rokonszenvezők rövid felvételeit, amellyel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megváltozzon a fogyatékos személyek jelenleg egyenlőtlen helyzete a társadalomban. A legjobb felvételekből videó készül, amelyet a tavalyi hagyományteremtő alkalmat követően, idén is május 5-én, az Önálló Életvitel Európai Napján tesznek közzé. A felvételek elkészítéséhez itt hallhat hasznos tippeket.  

Az Önálló Életvitel Európai Hálózata (ENIL) központi alapelve a fogyatékos emberek önrendelkezése. A fogyatékos emberek akkor dönthetnek szabadon az életüket érintő kérdésekben, ha minőségi támogatást kapnak mindennapjaikhoz. A Bárczi csapata az ENIL támogatásával 2018 óta dolgozik azon, hogy hazánkban is bevezessék a személyi asszisztencia szolgáltatások rendszerét. Az ENIL 2014-ben nevezte ki május 5-ét az Önálló Életvitel Európai Napjának, megünneplésére idén második ízben szerveztek programot a Bárczin.

Forrás: ELTE BGGYK