Szabadon dönteni

2019.05.18.
Szabadon dönteni
Az Önálló Életvitel Európai Hálózata 2014-ben, fennállásának 25. évfordulóján nevezte ki május 5-ét az Önálló Életvitel Európai Napjának. Megünneplésére idén első ízben szerveztek programot az ELTE Bárczin.

Az Önálló Életvitel Európai Hálózata (European Network on Independent Living / ENIL) központi alapelve a fogyatékos emberek önrendelkezése, hogy akkor is szabadon dönthessenek az életüket érintő kérdésekben, ha azok kivitelezésében támogatást igényelnek. Ennek eléréséhez fontos, hogy az érintettek minőségi támogatást, úgynevezett személyi asszisztenciát kaphassanak olyan hétköznapi helyzetekben, mint a munka, a szabadidős tevékenységek vagy a családi élet szervezése. A Bárczi csapata az ENIL támogatásával 2018 óta dolgozik azon, hogy hazánkban is bevezessék a személyi asszisztencia szolgáltatások rendszerét. Az Önálló Életvitel Napjának programjai elsősorban a támogatást igénylő személyeknek szólnak, a rendezvény ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy részletesebb információkat is megosszanak, elsősorban fogyatékossággal élő személyek és az asszisztensek közti kapcsolat jellemzőire fókuszálva. Az eseményen bemutatták a Bárczi e témáról készített ismeretterjesztő kisfilmjét, majd a vendégek kérdéseket tehettek fel a film készítőinek és szereplőinek.

A találkozón az ENIL fejlesztési irodájának vezetője, Kamil Goungor bátorította a résztvevőket, hogy csatlakozzanak céljaikhoz, és higgyék el, hogy a személyi asszisztencia alapvető emberi jog, amiért érdemes harcolni. A szakértő a szlovén példát emlegetve támasztotta alá, hogy a modell nem csak a bezzegként emlegetett nyugat-európai és skandináv térségben lehetséges. A program második felében kötetlen szakmai beszélgetések zajlottak, miközben animált GIF-ek készültek az ENIL Európai Parlamenti választási kampányához. Az eseményen jelentették be annak a pilotprojektnek az elindítását, amelynek keretében néhány fogyatékossággal élő személynek díjmentesen lehetősége lesz kipróbálni a szolgáltatást. A munka később a pilot értékelése és eredményeinek feldolgozása, illetve az alulról indult kezdeményezés működési kereteinek formalizálása lesz.

A témában ez volt az ELTE Bárczi negyedik rendezvénye.

Forrás: ELTE BGGyK


Korábban:

Workshop az önálló életvitel támogatásáért
A bölcsőtől a sírig