Közösségi "zöld" projektek indultak az ELTE-n

2021.07.08.
Közösségi
Öt miniprojekt nyert támogatást az ELTE-n a nemzetközi UNI-ECO projekt keretében. A Zöld kihívások pályázattal az UNI-ECO arra vállalkozik, hogy beépítse a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot a modern egyetemi szellemiségbe, amihez a kulcsot az egyetemi hallgatók és munkavállalók tettei jelentik.

A CHARM-EU Európai Egyetemek Szövetség tagjai – köztük az ELTE – 2019-ben hívták életre az UNI-ECO projektet, amely az egyetemek fenntartható innovációjához keres gyakorlati és közösségi megoldásokat; fő célkitűzései, hogy fenntarthatóbbá tegyék a campusokat, illetve támogassák az egyetemi polgárokat a fenntarthatóság szellemiségének népszerűsítésében.

A témához kapcsolódóan a tavalyi év legfőbb eredménye a Mudra Viktória fenntarthatósági koordinátor vezetésével elkészített egyetemi fenntarthatósági jelentés volt, amely átfogó képet nyújt a projektben részt vevő öt egyetem jelenlegi fenntarthatósági törekvéseiről, eredményeiről és kihívásairól. Ez a jelentés szolgált alapjául az UNI-ECO egyik legizgalmasabb tevékenységének, a Zöld Kihívások (Green Challenges) kampánynak, amely jelenleg is zajlik a partnerintézményekben.

A kampány keretében az alulról felfelé építkezés jegyében egyetemi hallgatóknak és dolgozóknak nyílik lehetőségük, hogy miniprojekt formájában – anyagi és folyamatos szakmai támogatással – megvalósítsák saját, fenntarthatóságra vonatkozó ötleteiket. A projektötleteket 2021. április 11-ig négy témakörben lehetett benyújtani. Az öt egyetemről összesen 66 pályázat érkezett, amelyből az intézmények által legjobbnak ítélt 5–5 pályázat megvalósítása nyert támogatást.

Az ELTE-n támogatást nyert öt miniprojekt gyakorlati tervezése és megvalósítása már meg is kezdődött. A We wish back the birdsong című pályázat a komposztálást és az élővilág színesítését célozza meg az ELTE Lágymányosi Campusán. A Zöldebb Trefort-kertet az ELTE-BTK-ra! pályázat címe önmagáért beszél: a pályázók célja, hogy az ELTE BTK Campusán egy zöld, biodiverzibilis területet hozzanak létre az egyetemi közösség segítségével. Az UNICycle pályázat középpontjában az egyetemi újrahasznosítás áll: a pályázók kreatív „upcycling” megoldásokat alkalmazva keltenek majd életre az egyetemen leselejtezett tárgyakat. Két projekt már le is zárult: a Hulladékmentes kiköltözési kampány című pályázat a minden jelenlegi és volt kollégista számára jól ismert kollégiumi kiköltözést teszi fenntarthatóbbá, a Sokszínű kollégium pályázatnak köszönhetően pedig megújult az Ajtósi Dürer sori Kollégium kertje.

A pályázatokat megvalósító csapatok számára az UNI-ECO Living Lab platformja biztosítja, hogy egymással és a többi egyetem csapataival kapcsolatot tartsanak, tapasztalatot cseréljenek, és szakmai tanácsokat kaphassanak. A legjobbnak ítélt miniprojektek pedig részletesen is bemutatkozhatnak majd a júliusi UNI-ECO Nyári Egyetemen

Borítófotó: A Sokszínű kollégium projekt keretében kerti magaságyak is készültek.