Kutatók Éjszakája: jól vizsgázott az online rendszer

2020.12.15.
Kutatók Éjszakája: jól vizsgázott az online rendszer
Több mint 15 ezren kísérték figyelemmel az ELTE programjait a 2020-as tudománynépszerűsítő rendezvényen. A legtöbb előadás visszanézhető a weben.

Az ELTE 179 online eseménnyel várta a tudomány iránt érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, amelynek időpontját az Európai Bizottság a járványügyi helyzet miatt szeptemberről november végére helyezte át. Az előzetes regisztrációt igénylő programokra 3761-en jelentkeztek, a regisztráció nélkül látogatható előadásokat körülbelül 4 ezren kísérték figyelemmel. Az előre rögzített bemutatókat a rendezvény alatt és az utána eltelt egy hét során több mint 7500-an nézték meg, így összesen több mint 15 ezer érdeklődőt vonzottak az ELTE programjai. Számos előadásra már a regisztráció első napján elfogytak az „online jegyek”. Az előre rögzített előadások és egyéb videók továbbra is elérhetők az esemény honlapján és az ELTE Youtube-csatornáján.

A Kutatók Éjszakája központi online felülete a hatalmas érdeklődés miatt néha lelassult, ezt leszámítva azonban jól vizsgázott az informatikai rendszer is. A kutatók, előadók visszajelzései alapján a kezelőfelület felhasználóbarát, jól áttekinthető platformot nyújtott a nézőknek. A technika nem tréfálta meg a szervezőket, a beszélgetések jó hangulatban és dinamikusan zajlottak, az online forma semmiben nem akadályozta a szellemi aktivitást – értékelte a rendezvényt az ELTE egyik fiatal kutatója.

Az online felület előnye volt továbbá, hogy segítségével a nézők akár másodpercek alatt egy másik karról vagy akár másik városból közvetített eseményhez is csatlakozhattak, míg a korábbi évek élő programjai során erre kevésbé volt lehetőségük. Az ELTE munkatársai szerint a „poszt-COVID” időszakban is érdemes folytatni az online rendezvényeket, hiszen így olyan érdeklődők is be tudnak kapcsolódni a programokba, aki személyesen nem tudnak részt venni az összeurópai tudománynépszerűsítő eseményen.


Oláh Soma, az ELTE földtudományi szakos hallgatójának előadása a Kutatók Éjszakáján