L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért

A L’ORÉAL Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság – a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért útján, a Magyar Tudományos Akadémia védnökségével – idén már tizenegyedik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi „L’Oréal-UNESCO For Women In Science” program szellemében.

Az ösztöndíj egyik fő célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kifejezetten kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken.

A pályázatra olyan nők jelentkezhetnek, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási intézményekben vagy az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program egyik fő célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló hölgyek eredményeire. Három kategóriában – 55 év alatti, 40 évesnél fiatalabb, illetve 30 év alatti kutató – lehet pályázni. Jelentkezési határidő: 2013. június 10.

A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke Ádám Veronika akadémikus, tagjai: Ránky Katalin vegyészmérnök, az ösztöndíjprogram tiszteletbeli elnöke, Hollósi Miklós, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék egyetemi tanára, Kondor Imre, az ELTE Fizikai Intézet egyetemi tanára és Hunyady László, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi tanára.

A testület tavaly csaknem 100 pályázó közül döntött, a három díjazott között volt Mátyus Edit, a Kémiai Intézet Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratórium tudományos munkatársa is. A vegyész a legkisebb cukormolekula felfedezéséért kapta az ösztöndíjat, korábbi interjúnk a díjazottal itt olvasható.

Pályázati kiírás
Pályázatok.org

2013.05.29.