Lendület program 2017

2016.12.07.
Lendület program 2017
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Lendület program keretében nyílt pályázati eljárású felhívást tesz közzé 2017-ben induló kutatócsoportok létrehozására. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. január 17. 12:00.

2017-ben az új Lendület-kutatócsoportok támogatására rendelkezésre álló, várhatóan 600 millió Ft-ból megközelítőleg 16-18 új kutatócsoport indítható. A teljes támogatási időszak – a jelen pályázati kiírásban és a támogatási szerződésben foglaltak szerint – maximum 5 év.

Lendület-kutatócsoport vezetésére tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

  • Lendület I. – Önálló kutatói pályát kezdők kategóriája
  • Lendület II. – Sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája
  • „Célzott Lendület” – Kiemelkedő eredményességű alkalmazott (célzott) kutatásokat folytatók kategóriája

A pályázatban kizárólag új vagy a kutatóhelyen legfeljebb 5 éve kiemelkedő eredménnyel művelt kutatási témára lehet támogatást kérni. A kutatási témának olyan, nemzetközi érdeklődésre számot tartó, ígéretes kutatási irányba kell illeszkednie, amelynek eredményességi mutatója – nemzetközi értékelés szerint – kiváló, és az utóbbi 5 évben folyamatosan növekedett.

A Lendület program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. Emellett a program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

A pályázatokat angol (a bölcsészet- és társadalomtudományi pályázatokat angol vagy magyar) nyelven lehet benyújtani a Lendület elektronikus pályázati rendszeren keresztül, 2017. január 17. 12:00-ig.

Részletes pályázati kiírás

Az ELTE-n működő Lendület kutatócsoportokról itt olvashat bővebben