LERU és CE7 találkozó Varsóban

2017.04.12.
LERU és CE7 találkozó Varsóban
2017. április 7–8. között rendezték a LERU és a CE7 tavaszi találkozóját a Varsói Egyetemen. A tanácskozáson az ELTE-t Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes képviselte.

A találkozón részt vett a közép-európai térségből Marcin Palys, a Varsói Egyetem rektora; Vladimir Bumbasirevic, a Belgrádi Egyetem rektora; Tomás Zima, a prágai Károly Egyetem rektora; Marco Kirm, a Tartui Egyetem rektorhelyettese; valamint Szalay Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese; a LERU tagok közül pedig Beert van der Zwaan, az Utrechti Egyetem rektora; Jukka Kola, a Helsinki Egyetem rektora; Patrick Prendergast, a dublini Trinity College rektora; Serge Fdida, a Pierre és Marie Curie Egyetem rektorhelyettese; valamint Michael Hengartner, a Zürichi Egyetem rektora.

A kétnapos eseményen szó volt a LERU javaslatairól és a készülő FP9 programról, amely tartalmazza a CE7 egyetemek és országaik speciális igényeit is. Emellett a résztvevők tájékoztatót hallgattak meg az Európai Bizottság mellett működő független tudományos tanácsadó testület, a SAM – Scientific Advice Mechanism munkájáról. Az egyeztetésen szó esett még a Brexit európai felsőoktatási térségre gyakorolt hatásáról, valamint olyan hosszú távú stratégiai kérdésekről is, melyek a tudományegyetemek felgyorsult változásokhoz való alkalmazkodását érintik. A LERU és a CE7 következő, őszi találkozójára szeptember 29–30. között kerül sor Dubrovnikban.

2017 elején három információs napot is szerveztek a tapasztalatok átadását tartva szem előtt – melyet 2017 januárjában Prágában, 2017 februárjában Budapesten, 2017 márciusában pedig Belgrádban rendeztek –, ahol a résztvevők többek között az innováció kérdéséről és az innovációban alkalmazott jó gyakorlatokról, az Európai Bizottság által támogatott „Open Science” program részleteiről, a doktori képzésről, a kutatói életpályáról és karrierről, valamint annak társadalmi vonatkozásairól, a különböző pályázati, valamint kutatási és technológia-fejlesztési keretprogramokról, továbbá az oktatás és a hallgatói mobilitás aktuális kérdéseiről is tanácskoztak.

A LERU 23 vezető európai kutatóegyetem szövetsége, amelyek magas színvonalú oktatási tevékenységüket a nemzetközi színtéren is versenyképes kutatási aktivitás mellett fejtik ki. A 2002-ben létrehozott hálózat célja, hogy olyan egyetemek stratégiai közösségét hozza létre, amelyek élen járnak az innováció és kutatás tökéletesítésében a felsőoktatás, a gazdaság és a társadalom viszonyrendszerét tekintve. A LERU-CE7 kezdeményezés fő célja, hogy közös lehetőségeket teremtsen az intézményi együttműködéseknek köszönhetően, figyelembe véve az egyes országokban jelen lévő, különböző mértékű kihívásokat és állami különbségeket.