Lezárult az ENeRAG projekt első féléve

2019.03.12.
Lezárult az ENeRAG projekt első féléve
Közel féléve, 2018. október 1-én indult el az ENeRAG H2020-Widespread-Twinning projekt, melyben az ELTE konzorciumvezető szerepet tölt be a Finn Földtani Intézet (GTK) és a Milánói Egyetem (UMIL) partnereként.

A projekt a mozgalmas őszi nyitóesemények után (a részletes beszámoló itt olvasható) lendületesen folytatódott.  Decemberben meghirdették a felszínalatti fluidumokkal foglalkozó – a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezetének Regionális felszínalatti vízáramlási bizottságával (RGFC-IAH) és az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrával karöltve szervezett – nemzetközi versenyt, egyetemi hallgatók számára. A verseny – a projekt célkitűzéseivel összhangban – a Föld fluidumai és a kapcsolódó erőforrások kapcsolatának jobb megértését célozza meg. Első, hazai fordulójára 3 egyetemről 10 kétfős csapat jelentkezett. Jelenleg a felkészülés zajlik, a csapatok április közepén online tesztet oldanak meg. A legjobbak a második fordulóban hazai problémákat vizsgálnak majd a projekt által is szorgalmazott rendszerszemlélettel. A magyarországi döntőt 2019 őszén rendezik meg egyetemünkön.

Megkezdődött a hallgatócsere is, az első hallgató, Iván Veronika a Milánói Egyetemre utazott. A PhD-dolgozatát február elején, az ELTE-n benyújtott hallgató a Gömör-Tornai karsztterület felszínalatti vizeinek sérülékenységét vizsgálja az ENeRAG keretében, az olasz kutatók által kifejlesztett statisztikai megközelítéssel.

Az elkövetkező néhány hónap is számos eseményt tartogat, az előkészületek már javában folynak. Áprilisban az European Geosciences Union (EGU) éves konferenciáján, az ENeRAG által kezdeményezett szekció keretében a geofluidumokkal foglalkozó kutatók cserélik ki egymás között tudományos tapasztalataikat. Május végén az ELTE ad otthont a Finn Földtani Intézet munkatársai által támogatott egyhetes nyári iskolának. A hazai és külföldről érkező hallgatók és fiatal kutatók a Velencei-, a Budai-hegységet és az Északi-középhegységet is érintő terepi kurzus keretében bővíthetik ismereteiket a hidrotermális folyamatok terén. Júniusban a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezetének Olasz Nemzeti Tagozatával karöltve rendezik meg a FLOWPATH konferenciát, melynek egy szekcióját az ENeRAG szervezi. Ezt követően kéthetes nyári iskola zajlik a Milánói Egyetemen ELTE-s hallgatók és doktoranduszok részvételével. A nyári iskola két témakört ölel fel: az érdeklődők a felszínhez közeli zóna folyamatainak numerikus szimulációjában és a felszínalatti vízkészletek sérülékenységi aspektusaiban mélyülhetnek el, majd a mesterséges vízutánpótlás (MAR) kérdéskörével ismerkedhetnek meg. Az új ismeretek az ELTE hidrogeológus kutatóit hozzásegíthetik további projektek elnyeréséhez.

A projekt eseményeiről további információ, illetve az első hírlevél az enerag.elte.hu honlapon található.