Lovász László átvette az Abel-díjat

2021.05.25.
Lovász László átvette az Abel-díjat
Online ünnepségen köszöntötték 2021. május 25-én Oslóban a 2021-es és 2020-as Abel-díjjal kitüntetett tudósokat, köztük Lovász László matematikust, az ELTE professor emeritusát, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorát, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét.

Lovász László Avi Wigdersonnal, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársával megosztva kapta meg a "matematikai Nobel-díjként" is emlegetett elismerést, amelyet még márciusban ítélt oda a Norvég Tudományos Akadémia. A díjátadót hagyományosan az Oslói Egyetemen rendezik, ahol a díjazottak személyesen vehetik át az elismerést. Az ünnepséget fogadás, királyi audiencia és kormányzati díszvacsora szokta kísérni. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg az ünnepséget, amelyen bejátszották, ahogy a díjazottak hazájuk norvég nagykövetségein átvették az elismerést.

A díj átvételekor mondott köszönőbeszédében Lovász László felidézte több mint ötven éves szakmai pályafutásának fontosabb mérföldköveit. Megemlékezett Erdős Pál matematikusról, akitől a középiskolában először hallott a gráfelméletről, illetve felidézte azt az időszakot is, amikor kutatásainak fókuszába került, hogy hidat építsen a gráfelmélet és a matematika klasszikus területei, a topológia, a geometria, az algebra, a valószínűség-számítás és a funkcionálanalízis között.

A legtöbb megérteni kívánt rendszer és struktúra alapját is hálózatok, vagyis gráfok képezik.

Legyen szó bármilyen hálózatról a számítógépektől az internetig, az ökológiai társulásoktól az agyig, a kapcsolati hálóktól a járványokig, a hálózattudomány új paradigmájának a hátterében a gráfelmélet áll  – emelte ki a matematikus. Lovász László angol nyelvű beszédében köszönetet mondott gyerekeinek és feleségének, Vesztergombi Katalin matematikusnak és annak a szakmai közösségnek, amely a pályája során támogatta.

A kitüntetettek tiszteletére kétnapos online eseménysorozat kezdődött, amely szerdán 15:00 órakor az Abel-díjasok előadásaival zárul.

Forrás: MTI