Magas szintű élettudományi oktatás

2017.11.09.
Magas szintű élettudományi oktatás
A Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2017. november 8-án közzétett szakterületi rangsorában az ELTE a 301–400. helyen áll az élettudományokat tekintve.

A Times Higher Education 2017. szeptember 5-én hozta nyilvánosságra a 2017/2018-as évre vonatkozó világrangsorát, melyben egyetemünk a 601–800. helyen áll. Az idén tizenharmadik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings a világ 980 legjobb egyetemét rangsorolta tizenhárom indikátor segítségével, tekintetbe véve a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát.

A lista szerkesztői a világrangsor mellett szakterületenként is összehasonlítják a felsőoktatási intézményeket. A 2017. november 8-án egy sanghaji szimpóziumon kihirdetett összesítésben ötszáz egyetem élettudományi oktatását vetették össze, mely alapján az ELTE a magas szintű oktatást bizonyító 301–400. helyre került. A lista másik magyar szereplője a Semmelweis Egyetem ugyanezzel a helyezéssel. 

Egyedüli magyar intézményként találjuk az ELTE-t a szeptember közepén közreadott és a világ négyszáz művészeti és bölcsészettudományi képzést kínáló intézményét szemléző rangsorában, szintén a 301–400. helyen. Következő alkalommal, 2017. november 27-én a fizika tudományterületet elemző összesítést teszik közzé.

A rangsor készítői a szakterületenkénti elemzéseket legtöbbször a világ különböző pontjain tartott konferencián hirdetik ki. Legutóbb, október 17-én a mérnöki és informatikai képzést kínáló legjobb intézményeket nevezték meg a Budapesten rendezett, rangsorokkal foglalkozó szakembereknek tartott továbbképzésen.