Magyar diákok sikere Szingapúrban

2017.07.11.
Magyar diákok sikere Szingapúrban
Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán. A diákok felkészítését az ELTE Anyagfizikai Tanszéke segítette.

Az idei megmérettetésre a világ harminc országából érkeztek versenyzők, köztük a magyar csapat tagjaként Bánóczki Tímea (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest),  Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Pápa), Szakály Marcell (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest), Nagy Balázs Norbert (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) és Svastits Áron (Piarista Gimnázium, Budapest).

A magyar tanulók legutóbb húsz éve térhettek haza aranyéremmel a világversenyről, noha a tavalyi csapat eredménye is kimagasló volt: az ezüstérmet hozta el a megmérettetésről.  

A diákok felkészítésében az ELTE Anyagfizikai Tanszékének oktatói és kutatói – Hömöstrei Mihály, Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor – működtek közre, és fizika tanárszakos hallgatók (Bärnkopf Anna, Molnár András, Pesthy Sándor Gergely, Szegedi Gábor, Träger Magdolna) is segítették a fiatalok munkáját.

Az ötfős magyar csapat tagjait az ELTE Anyagfizikai Tanszéke választotta ki egy többfordulós verseny során, hogy a legjobb képességű hallgatók képviselhessék hazánkat Szingapúrban. Az ELTE Fizikai Intézetének Anyagfizikai Tanszéke fontos feladatának tekinti a tehetséggondozást. Már a 2016-os ezüstérmes csapatot is a tanszék munkatársai mentorálták, mint ahogyan 2016 tavaszán az Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyének első díjas magyar csapatát is ELTE-s oktatók készítették fel a versenyre.

Forrás: index.hu

Fotó: Varga-Umbrich Károly