Magyar fejlesztésű gyógyszer a COVID ellen

2021.01.20.
Magyar fejlesztésű gyógyszer a COVID ellen
Kacskovics Imre immunológusnak, az ELTE TTK dékánjának összefoglalója nyitja az MTA Orvosi Tudományok Osztályának 2021. januári hírlevelét. Az írás áttekinti, hogyan működik a koronavírus elleni magyar gyógyszer, és hol tart a fejlesztése.

Mint korábban megírtuk, koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére ELTE-s vezetéssel alakult magyar konzorcium 2020 márciusában. A megbetegedés kezelésére szolgáló, kétkomponensű, fehérjealapú készítmény létrehozását célzó projektről Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék vezetője, a konzorcium ötletgazdája akkor elmondta, olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött.

A négy hazai intézmény kutatóiból és gyógyszerfejlesztőiből álló konzorcium (a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával létrejött projektet az ELTE vezeti, tagjai a Pécsi Tudományegyetem, a Richter Gedeon Nyrt., valamint az ImmunoGenes Kft.) egy ellenanyaghoz hasonló, a SARS-CoV-2 vírus semlegesítésére alkalmas, fehérjetípusú gyógyszert (biologikumot) hoz létre.

Az ACE2-Fc fúziós fehérje egyik eleme az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) szintetikusan előállított része, amely a kórokozó tüskefehérjéjéhez kapcsolódik. A vírus így az emberi sejtek ACE2-receptorai helyett a fúziós fehérjéhez kötődik. Másik komponense az IgG hosszú felezési idejéért felelős, ún. Fc-régió. (A fejlesztés alapötletét 2020. február elején Robert L. Kruse vetette fel.)

A Richter Gedeon Biotechnológiai Üzletág szakértői sikeresen előállították a hatóanyagot, és analitikai vizsgálatokkal igazolták, hogy nagyon erősen kapcsolódik a koronavírus tüskefehérjéjéhez. Előnye az ACE2-Fc biologikumnak, hogy minden patogén vírusmutáns ellen véd, hiszen amennyiben a vírus úgy mutálódik, hogy nem képes a hatóanyaghoz erősen kapcsolódni, akkor a sejtek felszínén lévő ACE2-receptorhoz sem fog tudni kötődni, így ártalmatlanná válik.

Az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában sikerült igazolni, hogy

az ACE2-Fc hatóanyag sejtkultúrában gátolja a SARS-CoV-2 fertőzőképességét,

valamint megakadályozza kísérleti állatok megbetegedését. Az ELTE és az ImmunoGenes kutatói igazolták, hogy az intakt biologikum hosszú ideig kimutatható a kísérleti állatok szervezetében, illetve sikerült a humán ACE2-receptort kifejező, génmódosított egereket előállítani, amelyek alkalmasak lehetnek a hatóanyag széles körű tesztelésére.

Ezenkívül olyan hatóanyagokat is fejlesztenek, amelyek az eredeti molekula mutációs változatai, és azt várják tőlük, hogy még hatékonyabbá tegyék a vírusgátlást. A következő időszakban még több állatkísérletet fognak elvégezni, mielőtt a klinikai vizsgálatokat megkezdenék. Hazai és külföldi szakértők bevonásával már zajlik annak a törzsanyagnak az előkészítése is, amelyet hamarosan benyújtanak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).

Forrás: ELTE TTK