Magyar Felfedező nagydíjas régész

2018.05.03.
Magyar Felfedező nagydíjas régész
Hatodik alkalommal adta át a "Földgömb az Expedíciós Kutatásért" Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat 2018. április 28-án, a Felfedezők Napján. Az elismerést a kuratórium Czajlik Zoltánnak, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensének adományozta a légi régészet terén a Kárpát-medencében végzett nemzetközi hírű feltáró tevékenységéért, a rokontudományok sikeres bevonásával folytatott terepi régészeti kutatásaiért, valamint kimagasló kutatásszervező, csapatépítő munkájáért.

Czajlik Zoltán, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetében működő Archeometriai és Régészet-módszertani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense 25 éve foglalkozik légirégészeti kutatással, s a díjat a Kárpát-medencében – és azon túl is – végzett feltáró munkájáért, úttörő, nemzetközi hírű kutatásaiért kapta. A földi szemmagasság fölé emelkedve, sok ezer órát a levegőben töltve olyan légifelvétel-sorozatok származnak a kezei közül, amelyek igen nagy mértékben segítik – az általa is végzett – terepi régészeti munkát, ásatásokat.

Az ókori épített örökséget, az akkori tájhasználatot, a 2–3000 évvel ezelőtti környezetet vizsgáló légi és földi feltáró tevékenysége messze túlmutat a régészeten, sokkal szélesebb szakmai közönséget érint. Tudományágakon átívelő csapatépítése során geológus, geográfus, geofizikus, biológus, építész és informatikai szakemberekből hozott létre hatékonyan működő kutatóközösséget.

Kutatásai mellett Czajlik Zoltán tudománynépszerűsítő munkát és légirégészeti nemzetközi utánpótlás-oktatást is végez.

 

A tavalyi évben Magyari Enikőnek, az ELTE TTK tudományos főmunkatársának ítélték az elismerést őskörnyezet-elemző feltáró munkájáért, a paleobotanikában és paleoökológiában tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért, valamint kimagasló csapatépítő, kutatásszervező tevékenységéért.

Forrás: greenfo.hu