Magyar Tudomány Ünnepe 2012

Magyar Tudomány Ünnepe 2012
11/05

2012. november 05.

Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)

11/05

2012. november 05. -

Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)


2012 novemberében a hagyományoknak megfelelően idén is országszerte megrendezik a Magyar Tudomány Ünnepét, amelyen az ELTE számos szakmai programmal vesz részt.

Az Országgyűlés 2003-ban hozott törvényt a Magyar Tudomány Ünnepéről: november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány ünnepévé nyilvánítva.

Az MTÜ 2012-es programjai az egyes tudományterületek felfedező kutatásainak célját, körülményeit, fontosságát és eredményeit hangsúlyozzák, az érdeklődőnek lehetősége lesz bepillantani a kutatóhelyek láthatatlan falai mögött zajló munkába, a laboratóriumokba, a felfedező kutatások műhelyeibe. Az MTÜ 2012 szorosan kapcsolódik a Szentágothai János-emlékévhez, programjaival tiszteleg a magyar tudomány száz éve született, nemzetközileg is elismert alakja, az iskolateremtő agykutató élete és tudományos munkája előtt. Az MTA kutatóintézet-hálózata A felfedező tudomány felfedezése: kutatóhelyek tárt kapukkal címmel 47 előadásban mutatja be kutatásait 2012. november 19-től november 23-ig.

2012. november 5-én, hétfőn a 2012-es Magyar Tudomány Ünnepe hivatalos megnyitóján Erdei Anna akadémikus, az ELTE TTK Immunológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást az MTA Székházának Dísztermében „Immunválaszaink a mindennapi kihívásokra – a legújabb eredmények tükrében” címmel.

Az előadás összefoglalója:

Immunrendszerünk a kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták) támadásaira és a szervezet saját sejtjei felől érkező kihívásokra (tumorok, autoimmun folyamatok) két szinten válaszol. Míg az ősibb, veleszületett immunrendszerünk azonnal reagál, addig szerzett immunválaszunk – amely sokkal specifikusabb, és memóriával is rendelkezik – egy-két héttel később fejti ki hatását. Az előadáson e folyamatok bemutatása mellett szó lesz a két immunrendszer összefonódásáról, és az összekötő-szabályozó mechanizmusokról. A résztvevők azt is megtudhatják, hogy hogyan segítik elő az egyes autoimmun betegségek diagnosztizálását, illetve miként teszik lehetővé hatékony terápiás, diagnosztikai és kutatási ellenanyagok fejlesztését az ELTE Immunológiai Tanszék és az MTA-ELTE Immunológiai kutatócsoport kutató-fejlesztő munkájának legújabb eredményei.

Idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusának Pázmány-napi ünnepi közgyűlésén Erdei Anna tanára tartotta a hagyományos Pázmány-előadást „Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés” címmel, ami után Jubileumi Ezüst Emlékérmével tüntették ki. Az immunválasz kialakulásának, a veleszületett és a szerzett immunrendszer kapcsolatának vizsgálatáért, illetve oktatói tevékenységéért 2011-ben Széchenyi-díjat kapott. A professzor asszonnyal akkor készült interjúnk itt olvasható.

A Magyar Tudomány Ünnepe ELTE-s programjai itt találhatók.

Időpont: 2012. november 5. 10:00
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)

A MTÜ-ről bővebben az MTA honlapján