Megemlékezés Dante halálának 700. évfordulójáról

2021.09.15.
Megemlékezés Dante halálának 700. évfordulójáról
Az ELTE Egyetemi Könyvtárban kerekasztal-beszélgetésen mutatták be az Isteni színjáték első részéhez készített kommentárt a Dante-emlékév keretében. A könyvbemutatót követően Borhy László rektor megkoszorúzta az Egyetem Szerb utcai épületének udvarán álló Dante-szobrot. 

Dante halálának 700. évfordulója alkalmából számos megemlékezést, tudományos és művészi rendezvényt tartanak az országban. Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa kezdeményezésére és vezetésével a 2021-es tavaszi félévben nyilvános mesterkurzus zajlott Dante művéről a Műgond szervezésében. A program Nádasdy Ádám professor emeritus 2017-es új fordítására támaszkodott, és az ELTE-n kívül is sokakat megmozgatott. A későbbi rendezvények közül említést érdemel a „Költészet és tudomány Dante műveiben” című novemberi konferenciasorozat, amelyet a MTA, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Akadémia rendez meg, továbbá a november elején a Római Magyar Akadémián megrendezésre kerülő Dante-konferencia is.

Az emlékév keretében szeptember 14-én mutatták be a Magyar Dantisztikai Társaság tagjai által készített részletes Kommentárt az Isteni színjáték első részéhez. A könyvbemutatóra a Dante-kommentárok problémáiról szóló szeptember 14-i kerekasztal-konferencián került sor, amelynek elnöke Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, résztvevői pedig a Magyar Dantisztikai Társaság és a Magyar Dante Bizottság tagjai (Draskóczy Eszter, Hoffmann Béla, Kelemen János, Mátyus Norbert, Nagy József, Pál József és Tóth Tihamér) voltak. A programot nem véletlenül az ELTE Egyetemi Könyvtárában rendezték meg: itt őrzik az 1343 és 1354 között keletkezett, világhírű Dante-kódexet, a Színjáték egyik első fennmaradt leírását. A kódex hosszú kihagyás után idén újra megtekinthető a Kulturális Örökség Napjai keretében.

Az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában megjelent kötet a Komédia-kommentárok mai napig virágzó hagyománya nyomán, tudományos igényű vizsgálat révén ad részletes magyarázatot az olvasó számára a Pokolhoz. Mindez a legkevésbé sem nélkülözhető, hiszen Dante egész műve – rendkívüli komplexitásának köszönhetően – megköveteli az aprólékos, interdiszciplináris megközelítésű értelmezést, amely a teljes dantei életmű történeti, filozófiai, teológiai és vallástudományi, politika- és jogelméleti, orvostudományi, valamint irodalom-, művészet- és zenetörténeti aspektusaira is kiterjed – mondta ünnepi beszédében Borhy László. Az ELTE rektora reményét fejezte ki, hogy a Pokol-kommentár mellett a további két rész, a Purgatórium és a Paradicsom első magyar kommentárjait is mielőbb a kezünkben tarthatjuk.

A kerekasztalt követően Borhy László a Magyar Dante-kutatók, a hazai olasz és irodalomtörténeti tanszékek nevében koszorút helyezett el Dante szobránál az egyetem Szerb utcai épületének udvarán, ily módon is megemlékezve a költő 1321. szeptember 14-i haláláról.

A Kommentáritt olvashatja el.