Megéri az ELTE-t választani!

A nemzetközileg elismert tudás és diploma megszerzése közben az ország legjobb professzoraitól tanulhatnak, akik az ELTE-n tanulnak, emiatt éri meg az ELTE-t választani – hangzott el 2012. január 20-án, a 12. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A látogatókat 140 standdal várták, melyeken egyetemek, főiskolák, oktatási eszközöket gyártó cégek és az oktatásügy területén működő intézmények mutatkoztak be. A látogatók előadásokon ismerhették meg például a felvételi eljárás rendjét, legfontosabb dátumait: Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének erről szóló prezentációját fiatalok demonstrációja zavarta meg.

Már közvetlenül a kiállítás megnyitását követően megrohamozták az érdeklődők az ELTE standját, ahol az összes kar képviseltette magát – tájékoztatott az ELTE EHÖK kabinetfőnöke, aki a rendezvényen az ELTE helyszínét koordinálta. Baczkó Norbert elmondta, hogy hosszú sorok álltak a TTK-t bemutató szekciónál, ahol különböző természettudományos kísérletekkel népszerűsítették az ELTE hallgatói a Kart. A BGGYK standjánál különleges, interaktív bemutatóval készültek: egy ismertető program segítségével a fogyatékossággal élő emberek helyébe képzelhették magukat az érdeklődők. Kipróbálhatták többek közt a Braille-írást, illetve a süketséget szimuláló fülhallgató felhelyezésével a hangok nélküli világot is megtapasztalhatták.Baczkó Norbert szerint a karok közül a legnépszerűbb a BTK, valamint a TTK volt – a legtöbb felvételiző ezeknek a karoknak a standjait kereste fel, de nagy érdeklődés övezte az ÁJK képzéseit is, annak ellenére, hogy szeptembertől drasztikusan csökken az államilag támogatott képzésekre felvehető hallgatók száma. Az ELTE standjánál külön táblázattal készültek a 2012-ben szeptemberében induló szakok tervezett önköltségéről, hogy a leendő hallgatók ennek fényében is mérlegeljenek és megfelelő döntést hozzanak a jövőjüket illetően – tette hozzá az ELTE standjának koordinátora.

Az ELTE-n szívesen várjuk mindazokat, akik nyitottak az értékőrző tudásra, versenyképes diplomát szereznének, valamint egy nagy múltú – csaknem 400 éves – intézmény közösségéhez tartoznának – mondta a színpadon tartott „ELTE. Megéri” című előadása köszöntő szavaiban Mezey Barna. Az ELTE rektora felhívta a figyelmet: a most nyilvánosságra hozott, államilag támogatott keretszámok miatt a leendő hallgatók nagy részének most kellett szembesülnie azzal, hogy eredeti terveihez képest más lehetőségei vannak a továbbtanulást illetően. „Az ELTE vezető helyet foglal el a hazai felsőoktatási intézmények között, az általa kibocsátott diploma pedig nemzetközileg is elismert – aki az intézményben végez, nem lesz problémája a munkaerő-piacon való elhelyezkedéssel” – tette hozzá az Egyetem rektora.


Mezey Barna, az ELTE rektora

Forgó Melinda, az ELTE Karrier Központjának vezetője szerint többek közt azért éri meg az ELTE-t választani, mert az intézményi presztízsnek nagy szerepe van a munkavállalásnál. Kiemelte: Magyarországon az ELTE-n szerzett oklevéllel legjobbak a munkaerő-piaci kilátások, a diploma „sok helyre nyit kaput”. Emellett „ELTE-snek lenni életérzést, az ország legjobb oktatóitól, kutatóitól tanulni pedig kiváltságot jelent” – hangsúlyozta Forgó Melinda. Tapasztalatai szerint az Egyetemen megszerzett tudás rengeteg lehetőséget biztosít a későbbiekben.

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára elmondta: a magas szintű elméleti, valamint gyakorlati tudás elsajátítása mellett az ELTE-n életre szóló barátságok születnek. Hozzátette, hogy az Egyetemen folyó képzések minősége, valamint az értékőrző diploma garanciát jelentenek a sikeres karrierúthoz.

A kiállítás második napján Papp-Varga Zsuzsanna, az Informatikai Kar egyetemi tanársegédje a Geogerbra – a matematikatanárok varázspálcája címmel tartott előadást, Demetrovics Zsolt, a Pszichológiai Intézet egyetemi docense pedig az online számítógépes játékok pszichológiájáról mesélt a jelenlévőknek. Nagy érdeklődés által övezett előadásában a docens kifejtette: a játék fontos eleme az emberi viselkedésnek, ugyanakkor függőséget is okozhat, ha valaki túlzásba viszi azt. Demetrovics Zsolt kutatásai szerint egy „átlagos” játékos napi egy órát tölt online felületen való játékkal, a legnépszerűbb játéktípus pedig a szerepjáték. Kiemelte: 18 online játékkal foglalkozó weblap és 4400 válaszadó segítette őket a kutatásban.A kiállításon ötven hazai felsőoktatási intézmény mellett harminc külföldi egyetem mutatta be képzéseit, rajtuk kívül tankönyvkiadók, taneszközgyártók és -forgalmazók, nyelviskolák, szakképző intézmények, valamint oktatással foglalkozó kutatóintézetek is részt vettek.  Közben a színpadon előadások színesítették a programot. Princzinger Péter például a felvételi eljárás legfontosabb állomásait emelte ki is: így a február 15-ei jelentkezési határidő mellett a június 10-ig lehetséges sorrendmódosítást, a júliusi ponthatár-kihirdetést, valamint az augusztusi pótfelvételi és jogorvoslati eljárást. Az OH elnöke elmondta, január 20-ától tekinthetők meg a felvi.hu-n az intézményekre lebontott keretszámok, illetve a nem állami finanszírozású szakok költségei is. Princzinger Péter némi késéssel kezdhette meg előadását a Hallgatói Hálózat diákjainak demonstrációja miatt. A fiatalok sérelmezték, hogy a decemberben elfogadott felsőoktatási törvényt a szakma és a hallgatók megkérdezése nélkül „szentesítették”. Ugyan mondataikat eredetileg dr. Dux Lászlónak címezték, a felsőoktatási helyettes államtitkár távolmaradása miatt az OH elnökének mondták el sérelmeiket.

2012.01.24.