Megjelentek az EKA új pályázati kiírásai

2023.07.25.
Megjelentek az EKA új pályázati kiírásai
Az Egyetemi Kiválósági Alap idén ismét támogatja a kiváló tudományos és innovációs teljesítményeket az ELTE-n. Pályázati határidő: október 15.

A 2022-ben létrehozott Egyetemi Kiválósági Alap fő céljai a rangsorokban történő jelentős előrelépés, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tudományos beágyazottságának, tudományos és innovációs reputációjának jelentős növelése, valamint az EU-s kutatási és fejlesztési forrásokhoz való közvetlen hozzáférés megerősítése.

A pályázható kategóriák 2023-ban is a tavalyihoz hasonlóan alakulnak:

  1. Kiemelkedő presztízsű tudományos publikáció díjazása
  2. Európai uniós (Horizon Europe) pályázatok beadásának honorálása
  3. ELTE kutatócsoport pályázat (fiatal/junior)
  4. Külföldi oktató/kutató alkalmazása
  5. Nemzetközi mesterszak képzési tervének elkészítése és a szak elindítása
  6. Nemzetközi konferenciaszervezési pályázat
  7. Innovációs célú felhasználás

Jelentősen változott ugyanakkor a publikációkat díjazó pályázat feltételrendszere: idén D1, bizonyos tudományterületeken Q1 presztízsű folyóiratban 2022. október 1. - 2023. szeptember 30. között megjelent cikkekkel lehet pályázni, az ELTE-s társszerzők össz-százalékát minden cikk esetében 100%-nak véve minimum 200%-kal, vagyis minimum 2 publikációnak megfelelő százalékponttal. A pályázatok elbírálása során az EKA Operatív Bizottsága sorrendbe állítja a beérkezett pályázatokat a szerzőség %-a szerint. A rendelkezésre álló keret alapján várhatóan a legjobb száz pályázó díjazására kerül sor, a díjazottak bruttó 700 000 Ft illetménykiegészítést kapnak.

A pályázatokat elektronikusan lehet benyújtani 2023. október 15-ig. A benyújtott szabályszerű pályázatok legkésőbb 2023. november 15-ig elbírálásra kerülnek. Pályázatot az ELTE-vel a pályázat benyújtásakor és a megvalósítás/kifizetés során határozott vagy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban állók nyújthatnak be.

Mint arról korábban hírt adtunk, a nemzetközi konferenciaszervezési pályázat esetében volt egy korábbi elbírálási kör a 2023. július 5-ig benyújtott pályázatokra. Ennek nyertesei itt találhatók.

A részletes kiírások minden további tudnivalóval megtalálhatók az EKA oldalán.