Megnyílt a cirkuszkönyvtár

2023.11.16.
Megnyílt a cirkuszkönyvtár
A tudomány világnapja alkalmából megrendezett második cirkuszi könyvünnepen megnyitotta kapuit a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum cirkuszművészeti könyvtára, amelynek létrehozásában az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézete jelentős szerepet vállalt.

Az ünnepi könyvtáravatón Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója és Kiszl Péter egyetemi tanár, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója mondott beszédet, majd a nemzeti színű szalagot Joó Emesével, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetőjével együtt vágták át.

Mint Fekete Péter elmondta, Európa-szerte egyre több magyar és nemzetközi vonatkozású cirkuszművészeti szakkönyvet és múzeumi relikviát ajánlanak fel a tár számára; a gyűjtemény immár 4000 cirkuszi szakkönyvvel és több mint 10 ezer periodikával rendelkezik. A cirkuszkönyvtárral ezek a kötetek és tárgyak hozzáférhetővé, kutathatóvá válnak a nyilvánosság számára. 

Az elmúlt nyolc évben az intézmények szoros együttműködésével bizonyították, hogy a cirkusz és a könyvtár nem állnak messze egymástól – hangsúlyozta Kiszl Péter. – Ennek következtében Európában példaértékű nemzetközi cirkusztörténeti könyvtár, múzeum és levéltár, valódi állami közgyűjtemény jött most létre.

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete 2019 óta szorosan együttműködik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az ott zajló tudományos munkát. Ennek részeként

közös, kihelyezett órákat tartanak a hallgatóknak és intenzív kutatási tevékenységet folytatnak,

amelynek eredményeit magyar és nemzetközi konferenciákon és tudományos publikációkban is prezentálják. Az intézmények közötti kooperáció fontos pillére a folyamatos szakértői konzultáció és a szakmai gyakorlatok lebonyolítása, ahogy a könyvtáros munkaerő-utánpótlás biztosítása is.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cinkotai telephelye a következő időszakban tovább bővül levéltárral, kosztümtárral, múzeumi raktárral. A cirkuszművészeti könyvtár bárki számára ingyenesen látogatható hétfőnként 12-16 óra, keddenként pedig 10-14 óra között.

Forrás: MTI, ELTE KITI