Megnyílt az Egyetemi Könyvtár új közösségi tere

2024.04.29.
Megnyílt az Egyetemi Könyvtár új közösségi tere
A Book of Your Life projekt keretében hallgatói ötletek mentén kialakított termet könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval adták át.

Az április 25-i ünnepélyes megnyitón Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiemelte: a korábban oktatóteremként szolgáló helyiség nem az első közösségi tér a könyvtárban, mégis különleges, mert a leendő felhasználókkal együtt alakították ki. Borhy László rektor arról beszélt, hogy az egyetem nagy hangsúlyt helyez a multikulturális kapcsolatok építésére, a hallgatók igényeinek kielégítésére és mentális jóllétének támogatására, ennek egyik megnyilvánulása a létrehozott új tér.  

Szöllősi Szilvia, az Egyetemi Stratégiai Iroda irodavezetője a Book of Your Life projektet mutatta be, amelynek első mérföldköve a helyiség felavatása. Az ELTE-re több mint 150 országból érkező nemzetközi hallgatók az egyetemi közösség majdnem tíz százalékát teszik ki, ez kb. 4000-5000 főt jelent  – mondta. – A jövőben a tér megtelik élettel, interkulturális tréningek, hallgatói kerekasztal-beszélgetések és művészeti kiállítások helyszíne lesz, de helyet ad a CHARM-EU Szövetség őszi ELTE-s programjainak is. (A prezentáció itt letölthető.)

A megnyitó könyvtárszakmai elemeként mutatták be a Ruszalka Dnyisztrovaja (Dnyeszteri Sellő) című kiadvány fakszimile kiadását. Az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója, Kiss Szemán Róbert egyetemi tanár kérdéseire válaszolva, Lebovics Viktória egyetemi adjunktus, a kísérő tanulmány szerzője elmondta, hogy a kalandos sorsú almanach az első kiadvány, amely nyugat-ukrán területen, népi ukrán nyelven született. 1837-ben Budán, magyar cenzor engedélyével a Királyi Magyar Egyetemi Nyomdában látott napvilágot, miután a lembergi (lviv-i) egyházi hatóságok véleménye alapján a bécsi cenzúra betiltotta. Kiemelt szerephez a szláv népek nyelvi és kulturális újjászületésének kontextusában jutott, az ukránok számára kiemelt kulturális jelentőséggel bír, Lviv-ben önálló múzeuma is van.

Dnyeszteri sellőből a világ könyvtáraiban és múzeumaiban kb. 100 példányt őriznek, Magyarországon az első kiadásból összesen két példány található: az egyik az ELTE könyvtárában, a másik a nemzeti könyvtárban. A fakszimile kiadás az Egyetemi Könyvtárban őrzött példány hű másolata, korlátozott példányszámban készült és kereskedelmi forgalomba nem kerül.

A rendezvény James Clifford Viloria PhD-hallgató "Liminal Quarters" című, az ELTE-n tanuló külföldi hallgatók kollégiumi életét bemutató fotókiállításának megnyitásával, majd állófogadással zárult.

Forrás: ELTE EKL

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár új közösségi terének átadója (2024. április 25.)

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár új közösségi terének átadója (2024. április 25.)

0

/

0

0

/

0