Megszűnik a maszkviselési kötelezettség az ELTE-n

2022.03.04.
Megszűnik a maszkviselési kötelezettség az ELTE-n
Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület 2022. március 7-től föloldja az Egyetemen a járványügyi korlátozásokat: újra szabadon lehet rendezvényeket szervezni, és minden egyetemi szolgáltatás is elérhető személyesen.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az oktatás 2022. február 28-tól jelenléti formában folyik. Március 7-től az egyetemi életben megszűnik a maszkviselési kötelezettség, ugyanakkor aki veszélyeztetettnek érzi magát, továbbra is hordhat maszkot. 

Az egyetemi rendezvények – beleértve a tudományos ülések, konferenciák, tanulmányokkal összefüggő versenyek és diplomaátadó ünnepségek, szabadidős, közösségi események – szabadon  megtarthatók. Ezekre az alkalmakra szigorúbb szabályokat (például létszámkorlátot) a JOKT nem határoz meg. 

Valamennyi egyetemi szolgáltatás elérhető a szokásos rend szerint. A könyvtárak – beleértve azok olvasótermét is –, a közgyűjtemények, parkok, kertek, valamint a sportlétesítmények látogathatók és folyamatosan működnek.

A hallgatói ügyintézés személyes jelenléttel és online módon is lehetséges, az egyetemi testületek ülései továbbra is szervezhetők online formában, amennyiben a munkát segítik.

A kormány rendelkezése értelmében megszűnik az a szabály is, amely az állami intézményekben kötelezővé teszi az oltás felvételének igazolását. Így mindazok, akik oltás és annak bejelentése hiányában fizetés nélküli szabadságukat töltik, 2022. március 21-ig kötelesek munkára jelentkezni.

Az Egyetem épületeit, létesítményeit, tanóráit továbbra is kizárólag egészséges, a koronavírus-, influenzamegbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja. A járvány alakulásától függetlenül folyamatosan be kell tartani az alapvető egészségügyi szabályokat (gyakori szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, tüsszentési-köhögési etikett). 

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület március 3-i tájékoztatója