Mi legyen a neonreklámokkal?

2021.08.31.
Mi legyen a neonreklámokkal?
A városképet évtizedeken keresztül meghatározó fények kulturális örökségünk részei, mentésük az ELTE Neon 2017 projektjével kezdődött el.

Az 1970-es években ellepték Budapest épületeit a neonfeliratok és reklámok, mára azonban csak néhány maradt meg közülük, többnyire elhanyagolt, megrongálódott állapotban. Pedig sokkal inkább megőrzésre érdemes kulturális örökségről beszélünk, mint elavult hirdetési formátumról.

Az ELTE bölcsészkarán már 2017-ben elindult egy projekt, amely a hallgatók segítségével gyűjti ezeket a régi feliratokat és reklámokat. A kutatócsoport létrehozott egy adatbázist, emellett térképen mutatja meg a fővárosban az egykor működő és még megtalálható, ma is világító neonfeliratok pontos helyszínét. 

„A neonok tetőkön, homlokzatokon elhelyezve házainkat, életünk tereit jelölik évtizedek óta, korszakhatárokon keresztül jelenünket gazdagítják múltunk formakultúrájával, tipográfiájával, sőt a letűnt hatalom népnevelő ambícióira is figyelmeztetnek” – mondja Fodor János, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének adjunktusa, a Neon 2017 projekt vezetője.

Két fiatal, Patkós Luca és Racskó Tamás most felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a főváros gondozásába vegye ezeket a muzeális értékkel bíró tárgyakat. Meglátásuk szerint elérkezett az utolsó pillanat, amikor még néhány eredeti neont meg lehetne menteni. A neonreklámok hosszú távú fenntartása érdekében megoldási javaslataik is vannak.

Úgy gondolják, ha egy épület tulajdonosai szeretnék felújítani a házuk falán található régi neonfeliratot, akkor kérhessenek támogatást az önkormányzattól. Az eredeti helyén nem szívesen látott reklámot örökbe lehessen fogadni, ha egy üzlet vagy épület tulajdonosai vállalják, hogy felújíttatják és úgy helyezik el, hogy a nagyközönség számára is látható legyen. Ebben az esetben a neon az önkormányzat tulajdonába kerülne, így nem kallódna el akkor sem, ha megszűnik az örökbefogadók közössége. Ha egy fényreklámra nincs jelentkező, akkor befogadhatná rögtön az önkormányzat, majd kölcsön adhatná felújítással összekötött kiállításra. A felújított neonokat a budapesti múzeumokkal együttműködve vagy önálló tárlatként is ki lehetne állítani.