Miért az ELTE a legjobb választás?

2017.01.20.
Miért az ELTE a legjobb választás?
Mennyibe kerül egy kollégiumi szoba? Hogyan párosíthatók a tanárszakok? Hány ponttal lehetett tavaly bekerülni a jogra? Milyen szabadidős programok vannak az ELTE-n? Milyen szakok indulnak a Savaria Egyetemi Campuson? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők az Eötvös Loránd Tudományegyetem standjánál az Educatio szakkiállításon.

10 000 négyzetméter alapterületen 18 országból 200 kiállító vesz részt hazánk legnagyobb oktatási kiállításán, a 17. Educatión, melyet idén új helyszínen, a Hungexpón rendeznek meg 2017. január 19-21. között.  A rendezvény célja, hogy a pályaválasztók megismerjék a felsőoktatási intézményeket, ösztöndíjakat, duális képzéseket, kollégiumi elhelyezési lehetőségeket és a hallgatói életet.

Pszichológia, informatika, jog, biológia, óvodapedagógia, logopédia, anglisztika – ezek iránt a szakok iránt érdeklődnek a legtöbben az ELTE tágas, jól áttekinthető standjánál. A TTK még érdekes kémiai kísérletekkel is felhívja magára a figyelmet: bemutatják, milyen elven működik az eltűnő tinta, vagy éppen hogyan használható elemként egy alma. 

Sokan érkeznek konkrét kérdésekkel konkrét szakok ügyében, de olyan pályaválasztás előtt álló fiatalok is akadnak, akik a kiállításon tapasztaltak alapján teszik majd le voksukat egy-egy szakterület mellett.

A bizonytalankodóknak Mezey Barna, az ELTE rektora is segített a döntésben, amikor január 19-én, a kiállítás első napján, a nagyszínpadon tartott előadásában elmondta, hogy miért az ELTE a legjobb választás.

A leendő hallgatók figyelmébe ajánlotta például az intézmény munkatársainak két kiemelkedő nemzetközi kutatását – a kutyák agyának vizsgálatát és a világűrből érkező rezgések feldolgozását –, melyek nemrégiben a tudományegyetem névhez hűen világszínvonalú eredményeket és hírnevet hoztak.

Mezey Barna utalt arra is, hogy az ELTE-t a nemzetközi rangsorok a világ legjobb egyetemeinek két százalékába sorolják, s ez az eredmény kiváló oktatóinak és az itt tanuló kiemelkedő hallgatóknak is köszönhető. Hozzátette:

az intézmény iránt egyre többen érdeklődnek, az országban itt a legmagasabb az elsőhelyes jelentkezések száma.

A rektor szólt arról, hogy a mai pályaválasztók már szabadon eldönthetik, itthon vagy külföldön kívánnak-e továbbtanulni, és a számítógépes világban bármikor bármely információt egy kattintással elérnek. A változó világban mégis fontos az alapos és időtálló tudás. Az ELTE ismeri ennek titkát, s azt is tudja, hogyan lehet ezt átadni a felnövekvő újabb nemzedékeknek. A diplomakövetési rendszer adatai alapján ugyanis elmondható, hogy a diákok harmada már hallgatóként álláshoz jut, a többiek pedig a végzést követő 2-3 hónapon belül el tudnak helyezkedni.

Az ELTE-n jól használható tudást, értékes diplomát lehet szerezni, emelte ki a rektor, ám az egyetemen töltött évek során a hallgatók emberségükben is fejlődnek és fontos kapcsolatokat is építenek, ami szintén hozzájárul későbbi sikereikhez. 

Az Educatio január 21-ig naponta 10-17 óra között tart nyitva, a rendezők a kiállítás három napja alatt mintegy 40 ezer érdeklődőt várnak.

Az ELTE az Educatio kiállításon

Tavalyi összefoglaló