Milyen a jövő múzeuma?

2023.12.03.
Milyen a jövő múzeuma?
A jubileumi MuseumDigit konferencián az ELTE meghívására tartott keynote előadást Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity innovációs közösség ügyvezető igazgatója, valamint bemutatkozott a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium is.

2023. november 21–22. között a hazai és nemzetközi múzeumi szféra szakemberei a Magyar Nemzeti Múzeumban találkoztak: az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ tizedik alkalommal rendezte meg a MuseumDigit konferenciát. A megnyitón Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum mb. főigazgatója és Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

A nyitóelőadást Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity ügyvezető igazgatója tartotta, aki az innovációs közösségben rejlő lehetőségeket mutatta be a közönségnek. Az EIT Culture & Creativity az European Institute of Innovation and Technology (EIT) legújabb, kilencedik innovációs közössége, célja Európa kulturális és kreatív ágazatainak megerősítése; vezetőjével a hazai múzeumi szakemberek most találkozhattak először személyesen. Az ELTE egyetlen hazai alapítóként vesz részt a szervezet munkájában, Bernd Fesel egyetemünk meghívására érkezett Budapestre.

Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity ügyvezető igazgatója

A rendezvényen hét szekcióban mutatták be a múzeumi szakembereket leginkább érintő témákat, foglalkoztak a 21. század múzeum jellemzőivel, a múzeum és közönség kapcsolatával, az online kommunikációval és a digitális kulturális javak megőrzésével is. A rendezvényen két szekcióban a mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási módjai kerültek fókuszba: az ELTE képviseletében Nemeskey Dávid Márk Magyar nyelvre optimalizált mesterséges intelligencia-alapú eszközök fejlesztése a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumban címmel adott elő.

A nagy sikerű rendezvényen több mint kétszázan vettek részt, a konferencia szüneteiben nyolc kiemelt kiállító partner mutatkozott be, köztük a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH Lab). A standnál Nagy Mihály, Sidó Zsuzsa és Szemigán Dorottya bemutatták a Laborban zajló kutatási tevékenységeket, valamint ezek közgyűjteményi kapcsolódási pontjait.

Az ELTE vezetésével működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium feladata, hogy partnerintézményekkel és más tudományterületen dolgozó nemzeti laboratóriumokkal együttműködve kidolgozza kulturális örökségünk mesterséges intelligencia alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát és piaci hasznosításának jó gyakorlatait.

Forrás és fotó: OMMIK
Borítókép: Bernd Fesel, Hammerstein Judit és Vincze Máté