Négy szakterületen vezet az ELTE

2020.10.28.
Négy szakterületen vezet az ELTE
Az ELTE lett Magyarország legjobb egyeteme a bölcsészettudomány, az informatika, az élettelen természettudomány, illetve a pszichológia tudományterületén a Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorában. Pszichológusképzésünk továbbra is a világ 300 legjobb intézménye közé tartozik.

A Times Higher Education (THE) minden év őszén teszi közzé a világ legjobb egyetemeit felsoroló szakterületi rangsorait. A brit szervezet október 28-án publikálta legfrissebb, 2021-re vonatkozó ranglistáját, amelyben 11 szakterületen értékelték a világ 1512 felsőoktatási intézményét. A rangsor összeállítása során ugyanazon adatbázist és módszertant használták, mint az összesített egyetemi világranglista (World University Rankings / WUR) esetében, azzal a különbséggel, hogy itt az adott szakterület sajátosságainak megfelelő súlyozást is alkalmaztak. A THE felmérések módszertanáról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén – tavalyhoz hasonlóan – hat szakterületen került a világ legjobbjai közé, ezek közül háromban (pszichológia, élettelen természettudományok, informatika) megőrizte tavalyi eredményét. Egyetemünk a pszichológiai képzések terén idén a 251–300. helyen, míg az élettelen természettudományokban, illetve a bölcsészettudományokban egyaránt a 401–500-as, az élő természettudományokban az 501–600-as, informatikában és társadalomtudományokban pedig a 601–800-as kategóriában szerepel.    

Bölcsészettudományokban Magyarországról kizárólag az ELTE jutott be az idei legjobbak közé. Informatikában az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem jeleskedett, utóbbi egyetemünkhöz hasonlóan a 601–800-as kategóriába került. Magyarország kifejezetten jó eredményeket ért el az élő természettudományok szakterületen, ahol hat intézmény is bekerült az idei legjobbak közé. Itt az ELTE a második (501–600.) a Debreceni Egyetemmel, első helyen a Semmelweis Egyetem áll (301–400.), a 601–800-as kategóriába pedig a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem jutott be.  

Az élettelen természettudományok szakterületen az ELTE lett hazánk legjobb egyeteme, emellett a Szegedi Tudományegyetem (501–600.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (601–800.), illetve a Pécsi Tudományegyetem (1001+) szerepel a rangsorban. A pszichológia szakterületén szintén az ELTE áll a hazai mezőny élén (251–300.), míg a Pécsi Tudományegyetem a 401–500-as, a Szegedi Tudományegyetem pedig az 501+ kategóriában végzett. A társadalomtudományi szakterületen hazánkból a Corvinus lett az első (401–500.), mellette még a Debreceni Egyetem (401–-500.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (501–600.), illetve a 601+ kategóriában az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem jutott a legjobbak közé.   

A részletes eredmények országos és szakterületi bontásban olvashatók a THE honlapján.

A THE rangsorban őrzik vezető szerepüket az angolszász egyetemek. Idén bölcsészettudományokban, gazdálkodástudományokban, pedagógusképzésben, jogászképzésben és pszichológiai tudományokban egyaránt a Stanford Egyetem áll a szakterületi világranglista élén. Egészségtudományban és informatikában Oxford, a mérnökképzésben és élő természettudományokban a Harvard, élettelen természettudományokban a California Institute of Technology, társadalomtudományokban pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) került az első helyre.

Az Egyesült Államok minden szakterületen a legtöbb intézménnyel képviselteti magát az első száz között, a 11 szakterületből pedig 9-ben amerikai egyetemek állnak az első helyen. Az Egyesült Királyság ugyancsak előkelő eredményeket mondhat magáénak, miután mind a 11 szakterületen a második legtöbb intézménnyel szerepel a top100-ban, Oxford pedig ismét a dobogó tetejére állhatott az egészségügyi és informatikai képzések területén.

Bár a Covid-19 járvány megnehezíti a diákok számára a továbbtanulással kapcsolatos döntéshozatalt, a rangsor jól mutatja, hogy a hagyományosan erősnek számító amerikai és brit képzőhelyeken túl a különböző szakterületeken érdemes számításba venni a világ más égtájain működő intézményeket is – kommentálta a 2021-es eredményeket Ellie Bothwell, a THE szerkesztője.

Az ELTE a nemzetközi és a hazai rangsorokban