Nemzetek estjei: Franciaország

2018.05.16.
Nemzetek estjei: Franciaország
Az Alumni Központ „Nemzetek estjei” címmel az őszi félévben indított új kulturális programsorozatának keretében a világra nyitott, érdeklődő ELTE Diplomások újabb oldalról ismerhetik meg az Egyetem sokszínűségét. Második helyszínünk Franciaország volt, az ELTE Egyetemközi Francia Központba látogattunk. Az esten tiszteletét tette Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete is.

Az estet Dr. Szabó Dávid, ELTE Egyetemközi Francia Központ igazgatója nyitotta meg. Őt Pataky Csilla ELTE alumni menedzser köszöntője követte, majd Dr. Kiss Róbert Richard utazási szakértő, Prima Primissima díjas újságíró, a sorozat tiszteletbeli védnöke méltatta az alumni kezdeményezést, és röviden bemutatta, hogy milyen francia nyelvű országokban fordult meg eddig.

Elsőként az ELTE Művészeti Együttes előadásában hallgathattuk meg a Mon coeur se reccomande a vous című francia dalt, amely jó felvezető volt az első előadáshoz, melyet „A francia sanzon” címmel tartott Fáber András egyetemi oktató, irodalomtörténész, műfordító. A zenei betétekkel tűzdelt előadásban a francia sanzon történetét ismerhettük meg, de hallhattunk arról is, hogy mit jelentett az 1960-as évek elején francia szakos egyetemistáknak ezeket a dalokat hallgatni.

Az est második előadója Sepsey Zsófia művészettörténész volt, aki „Ételek a francia festészetben” címmel tartott előadást. A Nemzeti Galéria munkatársa a 18. századtól kezdve foglalta össze a különböző csendéleteken megjelenő ételábrázolásokat és azok szimbolikus jelentéseit (például az olívaolaj vagy a barack szerepét a festményeken) képekkel gazdagon illusztrált prezentációjában.

Az esten közel nyolcvanan vettek rész, egyetemünk minden karáról és minden korosztályból érkeztek érdeklődők. A programsorozat fél év múlva egy újabb nyelvterülettel, országgal folytatódik, figyeljék híradásainkat, weboldalunkat és közösségi oldalainkat (Facebook, Instagram, LinkedIn)!

Sorozatismertető

ELTE Alumni 
Facebook

Nemzeteke estjei: Franicaország

Nemzeteke estjei: Franicaország

0

/

0

0

/

0