Nemzetek estjei – új sorozat indult

2017.11.29.
Nemzetek estjei – új sorozat indult
„Nemzetek estjei” címmel indult 2017. november 24-én az Alumni Központ új kulturális programsorozata, melynek keretében a világra nyitott, érdeklődő ELTE diplomások újabb oldalról ismerhetik meg az Egyetem sokszínűségét. Első helyszínünk Kína volt, az ELTE Konfuciusz Intézetébe látogattunk.

Az estet Pataky Csilla alumni menedzser üdvözlője után Dr. Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, a Konfuciusz Intézet igazgatója és a programsorozat fővédnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte az alumni programok fontosságát, és megköszönte, hogy az Egyetem közel hatvan nyelvi lektorátusa közül a sorozat nyitó helyszíneként Kína, és így a Konfuciusz Intézet mutatkozhat be.

A program első részében igazi kulturális forgatagban volt részünk. Az ELTE Művészeti Együttes a „Mo-Li-Hua” (Jázminvirág) című varázslatos népdalt adta elő – amellyel a 2015-ös nagy sikerű kínai bemutatkozásukra készültek, és a darabot azóta is szívesen idézik fel; majd a Sárkánykard Egyesület oroszlántánca következett: ezt a szerencsét hozó, hagyományos kínai táncot általában a nagyobb ünnepek alkalmával adják elő, története több mint ezer évre vezethető vissza. A színes és látványos produkció után Wang Yibing zongoraművész előadásában Ren Guang „Colorful clouds chasing the moon” című darabját hallgathattuk meg, majd Kövér Kristóf, a Sárkánykard Kungfu és Wushu Sportegyesület edzőjének kungfu bemutatója és Horváth Virág táncelőadása következett. Az első részt az ELTE Zenei Tanszék kórusa zárta Kósa György „Három kínai dal” című kórusművével.

Ezt követően került sor dr. Kiss Róbert Richard alumnusunk, Egyetemünk oktatója, Prima Primissima-díjas újságíró, a programsorozat tiszteletbeli védnökének előadására. „Amit sosem gondoltam volna Kínáról” címmel hallhattunk érdekességeket a hatalmas országról, ahová már több alkalommal is ellátogatott. A remek, képekkel illusztrált előadásból többek között azt is megtudhattuk, hogy milyen kulturális meglepetések érhetik az odautazó turistákat, illetve milyen ínyencségeket kóstolhatunk meg egy kínai piacon.

Az előadást követően a résztvevők többféle program közül választhattak. Azok, akik még többet szerettek volna hallani Kína csodáiról, Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus színes előadásában ismerhettek meg huszonöt tradicionális kínai festményt és azok történetét, ezen kívül kézműves foglalkozások (kínai csomózás, kalligráfia), kínai sakk, tai chi vagy éppen nyelvóra várta az érdeklődőket.

A kulturális esten tiszteletét tette Dr. Scheuer Gyula kancellár, védnök, Dr. Hudecz Ferenc korábbi rektor, valamint sorainkban üdvözölhettük a Konfuciusz Intézet újonnan megválasztott kínai igazgatóját, Li Qikeng-t és Kovács Lászlót, az ELTE Művészeti Együttes karnagyát is. A programra Egyetemünk minden karáról és minden korosztályból érkeztek érdeklődők.

A programsorozat fél év múlva egy újabb nyelvterülettel, országgal folytatódik, figyeljék híradásainkat, web- és Facebook-oldalunkat!

Az estről a Nemzetközi Híradó is beszámolt, a riportot megtekinthetik a Youtube-on! További fényképek hamarosan!

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

Nemzetek estjei - Kína

Nemzetek estjei - Kína

0

/

0

0

/

0