Nemzetközi felmérésben szerepel egyetemünk

2019.06.05.
Nemzetközi felmérésben szerepel egyetemünk
Az ELTE a BME-vel holtversenyben a második helyet szerezte meg Magyarországon a U-Multirank 2019-es felsőoktatási felmérésében, amely a kutatási teljesítmény mellett a nemzetközi és regionális együttműködések alapján is vizsgálja az intézményeket.

Június elején hatodik alkalommal hozták nyilvánosságra a U-Multirank felsőoktatási rangsort, amely 96 országban 1700 egyetemet vizsgál. A számos indikátort tartalmazó értékelési rendszert független konzorcium fejlesztette ki annak érdekében, hogy új, inkább a nemzetközi és regionális együttműködésekre fókuszáló mérési alternatívát honosítson meg azokkal a rangsorokkal szemben, amelyek főként a kutatási teljesítményük alapján osztályozzák az intézményeket. A U-Multirank alapítói az Európai Bizottság, a Bertelsmann Alapítvány és a spanyol Santander Bank, a konzorcium vezetői a Centre for Higher Education (Németország), a Twentei Egyetemen működő Center for Higher Education Policy Studies (Hollandia), a leideni Centre for Science and Technology Studies és a Fundación CYD (Spanyolország).

Az eredmények jól mutatják a nemzetközi együttműködések hatékonyságát a kutatásban és a felsőoktatásban. A felmérés igazolja, hogy

a nyitott határok elve alapján működő egyetemek jobban teljesítenek a tudástranszfer, hatásfok és oktatás mutatóiban,

az idei adatok szerint az ilyen intézmények 39%-al több közös publikációt jelentetnek meg ipari partnereikkel és 80 százalékkal több spin-off vállalatot alapítanak, mint a helyi keretek közt működő versenytársaik. Az „open border” elvet követő egyetemek hallgatói összességében elégedettebbek az ott folyó oktatási programokkal – mondta a University World Newsnak Frank Ziegele, a U-Multirank projektvezetője. A mérés ráirányítja a figyelmet olyan kevésbé ismert egyetemekre, mint a római LUISS Guido Carli, amely az első helyet szerezte meg az ipari partnerekkel közös publikációk számát tekintve, vagy az ausztriai Montanuniversität Leoben, amely ugyanebben a kategóriában a negyedik helyen végzett.

Magyarországon nemzetközi együttműködésekben és kutatási hatékonyságban a CEU végzett az élen 13 „A”, vagyis kiváló értékeléssel, második helyen holtversenyben az ELTE és a BME szerepel, egyenként 7 „A” osztályzattal, főleg a regionális együttműködésekben jeleskedve. Az „open border” egyetemek közt a spin-off cégek alapításában két francia intézmény, a Télécom ParisTech és a Grenoble Ecole de Management végzett az élen. Az Egyesült Királyság intézményei közül 26 kapott „A” osztályzatot 10 vagy több indikátorban, az első helyen holtversenyben Newcastle és Cambridge vezet, egyenként 16 „A” minősítéssel.

Hollandia főleg a regionális és nemzetközi együttműködésben teljesített jól, a Groningeni Egyetem a különböző indikátorok szerint 16 kategóriában lett „A” minősítésű. Németország a kutatási eredmények, a tudástranszfer és nemzetközi kapcsolatok terén jeleskedett, a Jacobs University és a WHU – Otto Beisheim School of Management egyaránt 14 „A” minősítést szerzett. Svájc vezeti a listát az ipari partnerekkel való együttműködésben és külső kutatási bevételekben: itt 8 intézmény kapott tíz vagy annál több „A” értékelést, az első a Zürich-i ETH lett 18 „A” minősítéssel.

A felmérés részletes eredményei a U-Multirank honlapján olvashatók.

Az ELTE korábbi helyezéseiről a nemzetközi és a hazai rangsorokban itt olvashat.