Nyilatkozat a kutatási alapok megduplázásáért

2018.03.28.
Nyilatkozat a kutatási alapok megduplázásáért
Közös nyilatkozatot adott ki több európai felsőoktatási hálózat – többek között a Coimbra Group, az UNICA és az EUA, melyeknek az Eötvös Loránd Tudományegyetem is tagja – a kutatás, az innováció és az oktatás versenyképességének fenntarthatóságáért.

Az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak címzett dokumentum célja, hogy a csatlakozott, Európa vezető felsőoktatási intézményeit és kutatóegyetemeit tömörítő hálózatok elérjék az Európai Unió által létrehozott és finanszírozott kutatási alapok büdzséjének (Framework Programmes for Research and Technological Development) megduplázását a következő hétéves ciklusban. Ha az Európai Unió megnövelné a kutatási támogatások keretösszegét, akkor például a Horizon2020 projektek során is lehetőség lenne több ígéretes kutatás támogatására, valamint az Erasmus+ mobilitási programnak a bolognai folyamatban meghatározott 20%-os mobilitási céltól még mindig messze járó jelenlegi 5%-os kihasználtságát is növelni lehetne.

A nyilatkozat kiemeli, hogy a központi uniós források megemelése nem helyettesítheti az egyes tagállamok kutatásra, oktatásra és innovációra fordított támogatását, hiszen e területek alapvető nemzeti finanszírozása – az uniós források beépítésével együtt – döntő tényező Európa fenntarthatósága és fejlődése szempontjából. Éppen ezért a hálózatok sürgetik az uniós intézmények és a tagállamok közti egyeztetéseket is az Európai Kutatási Térség (European Research Area, ERA) és az Európai Felsőoktatási Térség (European Higher Education Area, EHEA) égisze alatt.

Az egyetemek és az őket tömörítő szervezetek a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy az európai oktatási, kutatási és innovációs programok még sikeresebbek legyenek, mint eddig, valamint továbbra is fontos szerepet játszanak abban, hogy megmutassák e kutatási programok jelentőségét és hasznosságát az európai polgárok közösségének.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hosszú ideje aktív résztvevője a legfontosabb nemzetközi egyetemi hálózatoknak, több esetben (pl. DRC) alapító tagként vesz részt a szervezet munkájában.

A nyilatkozat teljes szövege ezen a linken érhető el.