Nyílt napon mutatkozott be a Z szak

2023.01.23.
Nyílt napon mutatkozott be a Z szak
Közös tájékoztatót tartott 2023. január 20-án a természettudomány-környezettan osztatlan tanárszakot indító hat hazai egyetem. 

A nemzetközi minták alapján Európában elsőként létrehozott osztatlan természettudomány-környezettan szakos tanárképzés idén is várja a jelentkezőket. Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológia, a kémia és a fizika közötti összefüggésekkel is megismerkednek.

A szakot indító hat érintett egyetem (a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem) a Természettudományi Múzeumban közös rendezvényen ismertette az új tanárképzési stratégiát. 

"A gyakorlatot középpontba helyező Z szakon fizikával, kémiával, biológiával egyaránt foglalkoznak, és ezeknek a területeknek az együttes tanulmányozása a természettudományok lényegéhez vezet el bennünket" – mondta köszöntőjében Hankó Balázs. Az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár emlékeztetett rá: február 15-e a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje, addig dönthetnek a Z generáció tagjai arról, hogy választják-e az új szakot, ahol a természetre zoomolhatnak.

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy világszinten visszaesett a természettudományok iránti érdeklődés: bár az általános iskolások még „megőrülnek” azért, hogy megértsék a természeti jelenségeket, a középiskolásokból ez az érdeklődés már gyakran eltűnik.

A természettudományokat ideje új módon, új szempontok alapján tanítani

– jegyezte meg a professzor –, és ebben nagy segítséget jelenthet a tanárok elhivatottsága, elszántsága. 

Az új képzés a Z generáció igényeinek és érdeklődésének felel meg, célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett végzettekre biztos állás vár a közoktatásban és a munkaerőpiac más területein – tette hozzá Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a szak egyik koordinátora.

Bernert Zsolt, a nyílt napnak helyszínt biztosító múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte, intézménye elkötelezett a természettudományok integrált szemléletű megközelítése és oktatása iránt, és bízik abban, hogy a Z szak hozzájárul a reálképzés fejlesztéséhez.

Az egész napos rendezvényen az érdeklődők valamennyi érdekelt felsőoktatási intézmény képviselőivel beszélgethettek, és tanúi lehettek számos izgalmas természettudományos kísérleteknek is. 

Az ELTE-n a szakról legközelebb 2023. január 26-án, a TTK online nyílt napján tájékozódhatnak az érdeklődők, a képzés február 2-án az ELTE Szülői Fórumán is bemutatkozik.  

A rendezvényről további képeket az ELTE TTK honlapján talál.