Nyílt tudományos díjat alapított az ELTE

2023.04.28.
Nyílt tudományos díjat alapított az ELTE
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa pályázatot hirdetett az ELTE – Kinyitjuk a tudományt díj elnyerésére.

Az Egyetem a díjjal olyan kutatókat kíván elismerni, akik kiemelten aktívak a nyílt tudomány ismert területein (például publikációk nyílt hozzáféréssel történő megjelentetése, nyílt hozzáférésű folyóirat létrehozása vagy szerkesztése, a kutatási adatok nyílt kezelése, közösségi tudomány), akiknek ilyen irányú tevékenysége példaként állítható az ELTE közössége elé.

"Az elmúlt 3 évben a Tanács Az ELTE Ígéretes Kutatója-díj különdíjaként adott nyílt tudományos elismerést fiatal kutatóknak – emlékeztetett Sziklai Péter tudományos rektorhelyettes, a Tudományos Tanács elnöke –, 2023-tól azonban eltöröltük az életkori megkötést, a díj önállósult, hogy minden kutatónk pályázhasson, hiszen a nyílt tudomány nem csak a fiatalok számára fontos, számos 40 év feletti kutatónk is aktív a díjazni kívánt területeken."

Az egymillió forintos pénzjutalommal járó díjra az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló, PhD-fokozattal rendelkező oktatók és kutatók pályázhatnak. Az ELTE „Kinyitjuk a tudományt” díj nyertese az open science egyfajta nagykövete is lesz az Egyetemen, a nyílt tudományt népszerűsítő rendezvényeken vesz majd részt.

Az open science azaz nyílt tudomány fogalmát az elmúlt évtizedben kezdte használni a szélesebb nemzetközi tudományos közösség, mára a tudományos fejlődés, a kutatók közötti együttműködés és a tudásmegosztás egyik legfontosabb útja lett. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tette közzé az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglalását: a dokumentumhoz első hazai felsőoktatási intézményként az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozott.

A pályázat megtalálható a Tudományos Tanács oldalán, benyújtási határideje 2023. szeptember 10.

Az elismerést 2023. november 24-én, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretei között megrendezett A tudományos kutatás napja az ELTE-n című programon adják majd át az ELTE vezetői.


Az ELTE-s részvételű TORCH projekt nyílt tudományos anyagának összefoglalója

Borítókép: Az UNESCO 2021-es nyílt tudományos ajánlásának részlete