Okos városok, okos emberek, okos közösségek - 2. rész

2023.05.17.
Okos városok, okos emberek, okos közösségek - 2. rész
2023. március 23-án ZöldIT – Digitális és zöld innovációk a magyar helyi közösségekben címmel rendeztünk konferenciát a TINLAB projekt keretében. A kaposvári rendezvény a települések zöld, illetve digitális átállásához nyújtott segítséget. A konferenciát bemutató második részben az URBAN21-blogbejegyzést szemlézzük, amelyben a panelbeszélgetések tanulságairól lesz szó. 

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) keretében szervezett 2023-as URBAN21 konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a hazai településeknek - kiemelten a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát kidolgozó városoknak - gyakorlati segítséget nyújtson a zöld átállás és a digitális átállás megtervezéséhez, a szükséges változások elindításához, a fejlesztések megvalósításához.  A több mint 150 résztvevő inspirációt és fenntartható ötleteket nyújtó hazai és külföldi társadalmi innovációkkal és jó gyakorlatokkal is megismerkedhetett és több oldalról megvilágították a hálózatépítés, az együttműködés fontosságát a társadalmi innovációs tevékenységekben. 

karbonsemleges városi programokat vizsgáló panelbeszélgetés moderátora Janza Frigyes volt, az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője, beszélgetőtársai:

  • Csúcs Zoltán vezérigazgató, Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
  • Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott, Miskolc MJV Önkormányzata
  • Bartuszek Lilla alapító, projektvezető, Fenntartható Közösségek Központ
  • Bagó László környezetfejlesztési irodavezető, Kaposvár MJV Önkormányzata

Az izgalmas beszélgetésen számos jó városi példával találkozhattak a résztvevők, kiderült, hogy Pécs, Miskolc és Kaposvár milyen stratégiákat dolgozott ki a zöldítés és körforgásos gazdaság támogatásának érdekében. 

A  második panelbeszélgetés moderátora Kézy Béla, a Megakom Kft. ügyvezetője volt, aki vendégeivel az okos városokkal foglalkozott. A beszélgetés résztvevői:

  • Avanesian Szona vezető szakértő, Field Consulting Zrt.
  • Nagy Zoltán intézetigazgató, egyetemi docens, Miskolci Egyetem
  • Szabó Zoltán szakmai igazgató, Kaposvári Fejlesztési Központ
  • Koszecz Sándor elnök, Életfa Kulturális Alapítvány, a Kollabor Inkubációs Modell című TINLAB pilot projekt megvalósítója

Mitől lesz okos egy város és hogy működik egy okos város a gyakorlatban? Melyek a lakók, az önkormányzat valós szükségletei és arra milyen megoldások születnek? A panel résztvevői többek között ezekre a kérdésekre kerestek válaszokat. 

A panelbeszélgetéseket részletesen bemutató blogbejegyezés –amely a résztvevő közönség Mentimeter alkalmazáson keresztül megjelenített gondolatait is tartalmazza –  itt olvasható
Az URBAN21 konferencia előadásairól itt olvashat bővebben