OKTATÓI MUNKÁT SEGÍTŐ CHROME BŐVÍTMÉNYEK (1. RÉSZ)

Abonyi-Tóth Andor | 2022.03.03.
OKTATÓI MUNKÁT SEGÍTŐ CHROME BŐVÍTMÉNYEK (1. RÉSZ)
Oktatóként érdemes a böngészőprogram-bővítmények által nyújtott lehetőségeket is kihasználnunk. Cikkünkben a Google Chrome bővítményeiből válogatunk.

A böngészőprogramok funkcionalitását a különböző bővítmények telepítésével kiterjeszthetjük. A következőkben a Google Chrome böngésző azon kiterjesztéseit mutatjuk be, amelyek – többek között – az online tananyagok készítése során is rendkívül hasznosak lehetnek.

HASZNOS TANÁCSOK

A bővítmények oldalon kategóriák és kulcsszavak alapján is rákereshetünk, illetve szűrhetünk a különböző bővítményekre. A bővítményeket a felhasználók értékelhetik, így elsőként érdemes azokat kipróbálnunk, amelyek a legjobb értékelésekkel rendelkeznek.

1. ábra A bővítmények weboldal keresési és szűrési lehetőségekkel

Vegyük figyelembe azt is, hogy néhány bővítmény akkor működik teljes funkcionalitással, ha előfizetünk, vagy beregisztrálunk egy adott szolgáltatásra.

A bővítmények akár károsak, vagy hibásak is lehetnek. Ezért elsősorban azokat használjuk, amelyeket már sokan értékeltek. Ha egy bővítmény indokolatlanul kér hozzáférést például a mikorofonhoz, vagy kamerához, ne telepítsük azt!

Ha bármilyen hibát tapasztalunk, jelezzük a fejlesztőknek. Visszaélés gyanúja esetén távolítsuk el a bővítményt, és a megjelenő ablakban jelezzük ezt a problémát a „Visszaélés bejelentése” jelölőnégyzetre kattintva.

A BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE

A bővítményeket nagyon egyszerűen telepíthetjük, elég a bővítmény oldalán a Hozzáadás (Add to Chrome) gombra kattintanunk. A telepített bővítmények listáját azikonra kattintva érhetjük el a Chrome böngészőben. A megjelenő listában a bővítmény nevére kattintva elindíthatjuk azt.

Ha gyakran használunk egy bővítményt, akkor érdemes annak ikonját elhelyezni a böngészőprogram eszköztárán. Ehhez a bővítmény mellett található Rögzítés ikonra kell kattintani.

2. ábra Rögzítés ikon

Ezek után az adott bővítmény ikonja már megjelenik a böngészőprogram felső sávjában. Az alábbi képen az látható, hogy három bővítmény ikonja is rögzítve lett az eszköztáron.

3. ábra Bővítmény ikonok a böngésző eszköztárán

Amennyiben a bővítményre nincs tovább szükségünk, a bővítmények listájában () kattintsunk a további műveletek ikonra, majd az Eltávolítás a Chrome-ból menüpontra!

 

4. ábra Bővítmény eltávolítása

IRODALOMJEGYZÉK ÉS HIVATKOZÁSOK

A tananyagok összeállítása során, illetve publikációk írásakor számos forrásból dolgozhatunk. Ezen forrásokat érdemes rendszereznünk, illetve a forrásokra megfelelően hivatkoznunk is kell. A következő bővítmények ebben segítenek minket.

 

Copy Unicode URLs

A webcímek a szabvány szerint csak korlátozott karakterkészletet tartalmazhatnak, ezért a böngészőprogramok a speciális karaktereket más karakterekkel helyettesítik. Ezért előfordulhat, hogy a böngészőben látható, megfelelően olvasható webcím kimásolás után felismerhetetlenné válik, illetve nagyon hosszú lesz.

Ha például a https://hu.wikipedia.org/wiki/Árvíztűrő_tükörfúrógép webcímet kimásoljuk a böngészőből, akkor beillesztéskor a következő szöveget kapjuk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rv%C3%ADzt%C5%B1r%C5%91_t%C3%BCk%C3%B6rf%C3%BAr%C3%B3g%C3%A9p

A fenti példából is látható, hogy a felhasznált források tananyagban való elhelyezésénél előnyösebb a speciális karaktereket tartalmazó változat használata, annak jobb olvashatósága miatt.

Erre nyújt megoldást a Copy Unicode URLs bővítmény. Telepítés után a bővítmény ikonjára kattintva azonnal vágólapra kerül a webcím, amelyet aztán beilleszthetünk a kívánt dokumentumba.

5. ábra A Copy Unicode URLs bővítmény ikonja és értékelése

 

Cite This For Me: Web Citer

Amikor weboldalakat szeretnénk elhelyezni az irodalomjegyzékben, többféle hivatkozási stílus szerint is megtehetjük. Ebben segít minket a Cite This For Me: Web Citer bővítmény.

Telepítés után a bővítményre kattintva kiválaszthatjuk, hogy az APA, Chicago, Harvard, vagy MLA stílus szerint szeretnénk-e megkapni a hivatkozást, majd azt kimásolhatjuk a böngészőablakból.

6. ábra A Cite this for me bővítmény ablaka

 

Bibcitation

Amennyiben még több idézési stílusra van szükség, a Bibcitation bővítményt ajánljuk. Ennek előnye az is, hogy akár manuálisan is megadhatunk olyan adatokat, amely bekerül a hivatkozásba (pl. a cikk írójának neve, a publikálás pontos dátuma)

7. ábra A Bibcitation bővítmény ablaka

 

Cikkünk folytatásában a böngészőfülek és ablakok kezelését megkönnyítő bővítményeket mutatunk be.