OKTATÓI MUNKÁT SEGÍTŐ CHROME BŐVÍTMÉNYEK (2. RÉSZ)

Abonyi-Tóth Andor | 2022.03.03.
OKTATÓI MUNKÁT SEGÍTŐ CHROME BŐVÍTMÉNYEK (2. RÉSZ)
Oktatóként érdemes a böngészőprogram-bővítmények által nyújtott lehetőségeket is kihasználnunk. Cikkünkben a Google Chrome bővítményeiből válogatunk.

A böngészőprogramok funkcionalitását a különböző bővítmények telepítésével kiterjeszthetjük. Előző cikkünkben a Google Chrome böngésző azon kiterjesztéseiből szemezgettünk, amelyek – többek között – az online tananyagok készítése során is rendkívül hasznosak lehetnek. Most újabb hasznos bővítményekkel ismerkedhetünk meg.

BÖNGÉSZŐFÜLEK KEZELÉSE, MENTÉSE, MEGOSZTÁSA

Forrásgyűjtés közben előfordul, hogy számos fülecskét nyitunk meg a böngészőben, amelyeket majd fel szeretnénk dolgozni. Ilyenkor, ha valamiért (pl. gyakorlat vagy előadás tartása) meg kell szakítanunk a munkánkat, akkor jól jönne olyan funkció, amellyel az összes megnyitott fület el lehet menteni, majd azt egyszerűen vissza lehetne állítani.

 

Save my Tabs

A Save my Tabs bővítmény segítségével a böngészőfüleket a kedvenceink közé tehetjük, sőt az összes megnyitott oldal webcímét szövegesen is elmenthetjük. Így legközelebb ott folytathatjuk a munkát, ahol azt abbahagytuk.

8. ábra A Save my Tabs bővítmény ablaka

Az Add favorites (Hozzáadás kedvencekhez) gombra kattintva akár új mappát is létrehozhatunk (New folder), így egy mappában tudjuk elhelyezni az összes fül tartalmát. Érdemes beszédes mappanevet megadnunk, hogy később könnyen megtaláljuk a könyvjelzők között az elmentett oldalakat.

 

OneTab

A böngészőprogram sok memóriát foglal, ha nagyon sok fülecskét nyitunk meg. Egy gyengébb számítógépen ez lassúláshoz, vagy a böngészőprogram összeomlásához is vezethet.

A OneTab bővítmény előnye, hogy a fülecskéket bezárja és azokat egy listává alakítja. Az oldalak között továbbra is navigálhatunk a lista segítségével, illetve akár vissza is állíthatjuk a fülecskéket a listából.

9. ábra A OneTab bővítmény ablaka

A bővítmény további előnye, hogy a listát egyszerűen megoszthatjuk másokkal is az „Oszd meg weboldalként” linkre kattintva. A kapott oldalt (pl. https://www.one-tab.com/page/6gQ_5eFASXqMOirmbu2z2Q) akár ki is vetíthetjük, hiszen a QR kód leolvasásával mindenki könnyen eljuthat az oldalra.

 

Tabs outliner

Amennyiben több böngészőablak van megnyitva sok-sok böngészőfüllel, egy idő után már nehezen igazodunk ki a fülecskék között. Hogy gyorsan megtaláljuk a megfelelő ablakot, illetve fület, érdemes telepíteni a Tabs Outliner bővítményt!

A bővítmény elindítása után egy faszerkezetben jelennek meg az ablakok és a fülek, így könnyen kiválaszthatóvá válnak.

10. ábra A Tabs outliner bővítmény ablaka

ABLAKOK KEZELÉSE
 

Dualless

Amennyiben nagyobb felbontású monitoron dolgozunk, érdemes lehet több böngészőablakot egymás mellé helyeznünk, hogy párhuzamosan több ablak tartalmát is láthassuk. Például bal oldalon elhelyezhetjük az LMS rendszer ablakát, a jobb oldalon pedig azt a forrást, amely alapján az új tananyagelemet létrehozzuk. A Dualless bővítmény segítségével egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy milyen elrendezésben (vízszintes, függőleges) és milyen felosztási arányban legyenek elhelyezve az ablakok.

11. ábra A Dualless bővítmény ablaka

Az ablakok méretét és elhelyezését természetesen az operációs rendszerben is beállíthatnánk, de a bővítmény használatával ez sokkal gyorsabban megtörténhet.

 

Separate Window

A Separate Window bővítmény segítségével egy oldal adott részét kijelölve új ablakban jeleníthetjük meg a tartalmat. Ez előnyös lehet minden olyan esetben, ha az oldal egészét nem szeretnénk megjeleníteni például egy online előadás során.

Az alábbi képen láthatjuk, hogy az oktatással kapcsolatos idézetek közül csak az egyik jelenik meg az ablakban. Az ablak jobb oldalán megjelenő ikonok segítségével pedig visszatérhetünk az eredeti oldalra, illetve akár képernyőképet is készíthetünk.

12. ábra A Separate Window bővítmény működés közben

 

Window Resizer

Gyakran előfordul, hogy egy böngészőablak tartalmáról képernyőképet, vagy akár képernyővideót kell készítünk. Az ablak megfelelő méretre történő beállításához használhatjuk a Window Resizer bővítményt. A bővítményben gyorsan kiválaszthatjuk a megfelelő, gyakran használt méreteket, illetve saját méretet is megadhatunk. Szintén kiválaszthatjuk azt is, hogy a megadott méret az ablak belső, látható területének méretét jelentse, vagy az ablak külső méretét.

13. ábra A Window resizer bővítmény ablaka

 

Cikkünk folytatásában a jegyzetelést és koncentrálást megkönnyítő bővítményeket mutatjuk be.