Olimpiai bajnok Burján Csaba

2018.02.22.
Olimpiai bajnok Burján Csaba
Az ELTE TTK matematika szakos hallgatója a férfi gyorskorcsolyaváltó csapat tagjaként az 5000 méteres futamban szerzett aranyérmet a phjongcshangi téli olimpián. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor alkotta csapat olimpiai rekordot érő időeredménnyel Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg.

Az 5000 méteres versenyen 40 körrel a vége előtt Kína állt az élen, ekkor a magyar csapat a harmadik helyen haladt, majd vissza is szorult a negyedik pozícióba. A 22. körben a nagy favorit Korea elrontott egy váltást, amivel ki is szállt a versenyből. Nagyszerű váltással, remek taktikával a magyar csapat három körrel a vége előtt átvette a vezetést, és végül megszerezte az olimpiai aranyérmet.

"A sportban az olimpia lenne a cél, főleg váltóval,

de emellett annak is nagyon örülnék, ha a világbajnokságról haza tudnánk hozni egy érmet – amire a gyorskorcsolyázás magyarországi történetében eddig nem volt példa. Itt szintén váltóra gondolok, mert egyéniben VB-n nagyon nehéz érmet szerezni, más országokban sokkal jobb felszerelésük van a sportolóknak, jobbak a lehetőségeik. Egy egyéni EB-érem azonban már nem olyan irreális, jó lenne valamelyik távon dobogósnak lenni. Ami az egyetemmel kapcsolatban biztos: mindenképpen szeretnék mesterszakra is menni" – nyilatkozta az elte.hu-nak még 2014 februárjában Burján Csaba, az egyetem akkor elsőéves hallgatója, aki 2018. február 22-én Dél-Koreában váltótársaival elérte, amire vágyott: megnyerte az olimpiai bajnokságot. 

Az eredmény:
1. Magyarország – 6:31,971 (olimpiai rekord)
2. Kína – 6:32,035
3. Kanada – 6:32,282

Jászapáti Petra, az ELTE BTK germanisztika szakos hallgatója 6. helyen végzett a phjongcshangi női rövidpályás gyorskorcsolya 1500 méteres számában, ezzel pedig pontszerzőként végzett az olimpián.

Egyetemünk korábbi olimpiai bajnokai voltak: Csapó Gábor, Gyarmati Dezső, Ivády Sándor, Kárpáti György és Keserű Ferenc vízilabdázók, Fuchs Jenő, Gedővári Imre, Gerde Oszkár, Hámori Jenő, Nébald György és Szilágyi Áron kardvívók, Hegedűs Csaba birkózó, Juhász István labdarúgó, Mészáros Ervin vívó, Móna István öttusázó, vívó, Nagy Tímea párbajtőrvívó, Parti János kenus, Prokopp Sándor sportlövész és Temes Judit úszó.

Képek forrása: index.hu