Őrzi pozícióját az ELTE a THE-rangsorban

2021.09.05.
Őrzi pozícióját az ELTE a THE-rangsorban
Egyetemünk a 601–800-as kategóriában végzett a THE World University Rankings 2022-es értékelésében.

A Times Higher Education (THE) nyilvánosságra hozta a World University Rankings (WUR) 2022-es kiadását. A rangsorban a világ csaknem száz országának 1600 felsőoktatási intézménye szerepel, az értékelés idén is 13 indikátor alapján vizsgálta az oktatás és kutatás minőségét, a tudástranszfert, a nemzetköziséget és az iparági bevételeket az egyetemeken. A módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Az ELTE hatodik éve őrzi pozícióját a világranglista 601–800-as kategóriájában, ezzel a hazai mezőnyben a Semmelweis Egyetem (251–300.) után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít az értékelés szerint. Egyetemünk olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a grazi, a linzi és regensburgi egyetem, a velencei Ca’ Foscari vagy a spanyol Rovira i Virgili Egyetem. Az első ezer intézmény közé bejutott még a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem, mindhármat a 801–1000-es kategóriába sorolták a rangsor szerkesztői. 

A világranglista élén egyébként immár hatodik éve Oxford áll, idén a második és harmadik helyet majdnem egyforma teljesítményt mutatva a California Institute of Technology és a Harvard szerezte meg. Az első tíz helyen az Egyesült Államok (8) és Anglia (2) osztozik, a lista legjobban teljesítő új szereplője pedig az Institut Polytechnique de Paris a 95. helyen.

Idén a Covid-kutatásokkal is foglalkozó egyetemek jellemzően jobban teljesítettek a korábbi évekhez képest. Kínából így két intézmény is bekerült az első húsz közé, a Pekingi Egyetem és a Tsinghua Egyetem holtversenyben a 16. helyen áll. A 2018-as eredményeket alapul véve Szaúd-Arábia és Egyiptom felsőoktatási intézményei még ennél is intenzívebb fejlődést mutattak – mutat rá a THE közleménye.

A THE WUR 2022-es eredményei értékelési szempontok, oktatott tárgyak, illetve országok és régiók szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján, míg az ELTE szerepléséről a hazai és nemzetközi rangsorokban ezen az oldalon olvashat bővebben.