Őrzi vezető helyét az ELTE

2020.11.20.
Őrzi vezető helyét az ELTE
A hallgatói és oktatói kiválóság szempontjai szerint is az ELTE került az első helyre a HVG 2021-es felsőoktatási ranglistáján.

A hazai felsőoktatási intézményeket értékelő, mértékadó rangsort november 20-án hozták nyilvánosságra. Eszerint a tudományos fokozattal, MTA-doktori címmel rendelkező oktatók aránya alapján az ELTE továbbra őrzi vezetői helyét a hazai egyetemek között az oktatatói kiválóság területén. A második helyen ebben a kategóriában a Debreceni Egyetem, a harmadikon a Szegedi Tudományegyetem áll.

Egyetemünk újra első helyen végzett a hallgatói kiválósági szempontok szerint is. Az elsőhelyes jelentkezések, középiskolai tanulmányi versenyen elért helyezések és a nyelvvizsgával rendelkezők aránya alapján felálló rangsorban a második a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a harmadik a Budapesti Corvinus Egyetem lett.

A 2021-es rangsorban az egyetemi-főiskolai karok versenyében a dobogó három helyéből kettőt szerzett meg az ELTE: a listát a Bölcsészettudományi Kar (ELTE BTK) vezeti holtversenyben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karával, a harmadik helyen pedig egyetemünk Természettudományi Kara (ELTE TTK) szerepel.

Az összetett intézményi rangsorokban az élen nincs változás: az ELTE első helye évek óta változatlan. Itt az első tízbe bekerült a két hazai egyházi fenntartású intézmény, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is. Az összesített egyetemi rangsor helyezéseit az elsőhelyes jelentkezések száma, a felvett hallgatók pontátlaga és nyelvvizsgával rendelkező gólyák aránya, a tanulmányi versenyeken elért helyezéseik, valamint a tudományos fokozattal és MTA-doktori címmel rendelkező oktatók aránya, illetve az egy oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma határozza meg. Az ELTE a hazai és nemzetközi rangsorokban általában a legmagasabbra értékelt magyar felsőoktatási intézmények között szerepel.

Összetett rangsor Oktatói kiválóság Hallgatói kiválóság
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 1. 1.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 3. 1.
Debreceni Egyetem (DE) 3. 7.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 8. 4.
Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 6. 6.
Semmelweis Egyetem (SE) 9. 5.
Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) 3. 12.
Pécsi Tudományegyetem (PTE) 7. 10.
Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS) 16. 3.
Pannon Egyetem (PE) 2. 20.

Forrás: HVG