Parkolási rend a Lágymányosi Campus területén

2023.03.20.
Parkolási rend a Lágymányosi Campus területén
2023. március 20-án elindult az applikációval és rendszámalapú azonosítással működő parkolási rendszer.

A rendszámalapú, elektronikus beléptetés a korábbi kártyás rendszert váltotta fel, a tavaszi átmeneti időszak után 2023. március 20-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói és dolgozói a Rollet alkalmazáson keresztül vehetik igénybe a Lágymányosi Campus területén lévő felszíni parkolót. A parkoló használata továbbra is ingyenes marad minden aktív egyetemi polgár számára.

A Rollet-el az egyetem egy már piacon lévő és megbízhatóan működő rendszerhez csatlakozott (pl. Graphisoft, Microsoft, SAP, Westend plaza, Audi Győr parkolóknál üzemel évek óta megbízhatóan), amely a biztonságos parkolást szakszerűen, más módszerekhez (kártyás vagy élőerős beengedés) képest költséghatékonyabban biztosítja. Ezen alkalmazás bevezetésével a jogosultság ellenőrzése (folyamatosan az IIG azonosító ellenőrzésével) automatikusan történik, és nem szükséges külön manuális munkavégzést igénylő beavatkozás. E mellett ugyanez a rendszer alkalmas arra is, hogy az ELTE polgárok által ki nem használt parkolási helyeket az ELTE külsősök számára bérbe adja.

Az applikációs beléptetés mellett a parkolók használati jogosultsága is megváltozott: a továbbiakban csak a felszíni nagy parkoló várja az ELTE polgárait. A mélygarázst csak korlátozott számban, külön engedéllyel rendelkezők használhatják, számukra az applikáció használata nem kötelező. A külsősök, vendégek beengedése az adott karhoz/területhez tartozó ügyintézőn keresztül történhet a rendszám és név megadásával. Az ELTE-jogviszony megszűnésével a parkolási lehetőség automatikusan megszűnik.

Regisztráció és használat

A Rollet alkalmazás telepítése és ELTE-s felhasználói fiókkal való összekapcsolása néhány egyszerű lépésben elvégezhető. Az applikáció az App Store-ból és a Google Play áruházból letölthető. A regisztráció tetszőleges email-fiókkal elindítható, a parkoló ingyenes használatához azonban szükség lesz az ELTE-s e-mail címre és az IIG-azonosítóra.  Az új regisztrálóknak egy rendszámot és egy bankkártyát hozzá kell rendelniük a fiókjukhoz. A bankkártyát a 100 Ft-os próbaterhelés után a felhasználói fiókhoz kapcsolja a rendszer.

Mivel a Rollet applikáció az ELTE parkolóban is fizetős (külsősök) és ingyenes (ELTE polgárok) rendszerben működik, ezért a bankkártya-regisztráció feltételt nem lehetett kivenni a folyamatból. Az ELTE polgárok által regisztrált bankkártyákat a rendszer a Lágymányosi Campuson nem fogja megterhelni, melyért az ELTE helytáll. A parkolás tehát továbbra is ingyenes marad, azonban a felhasználóknak Budapesten és az ország számos más városában is lehetőségük nyílik használni az alkalmazást – ezekben az esetekben már fizetés ellenében.

A sikeres regisztráció után igazolni kell az ELTE-s jogviszonyt is. Ezt a belépést követően az ELTE, mint helyszín beállításával és az ELTE IIG-azonosító megadásával lehet megtenni. Az ELTE-s kapcsolat aktiválása az ELTE-s email címre kapott üzenet visszaigazolása után válik érvényessé.  A be- és kihajtás során a rendszer kamerakép alapján olvassa le a rendszámot, ezután a sorompó automatikusan felnyílik. Az alkalmazás értesítést küld minden parkolás indításakor és zárásakor is.

Kérjük, hogy a regisztráció gördülékeny lebonyolításhoz feltétlen olvassa el a Rollet alkalmazás használatáról szóló részletes leírást!

A tesztelési időszakban felmerült kezdeti hibák javítása megtörtént. Amennyiben a regisztráció során mégis technikai probléma merülne fel, kérjük az ELTE MÜFIG számára e-mail-ben jelezni.

Korlátozott számban, kivételesen indokolt esetekben, egyéni elbírálás, és külön engedély alapján lehetséges az applikáció használata nélkül a rendszám megadásával a felszíni parkoló használata.

Adatvédelem

Az egyetem a parkolás támogatás kiválasztása során elsődleges igényként fogalmazta meg, hogy a rendszernek komplettnek, megbízhatónak, bevezetettnek és adatvédelmi és egyéb szempontból aggálymentesnek kell lennie.

Fontos megjegyezni, hogy a bankkártya-adatokhoz sem az alkalmazás, sem annak üzemeltetője nem fér hozzá, mert azokra az adatvédelminél is szigorúbb pénzforgalmi és banki szabályozások vonatkoznak. Az applikáció a bankkártya-azonosításhoz az Magyar Nemzeti Bank által előzetesen minden részletében megvizsgált és jóváhagyott OTP Simple Pay-t használja.

A Rollet alkalmazás e-mail alapján azonosítja a felhasználókat, és bár a számlázási adatoknál lehetséges még személyes adat (név, cím) megadása, de ez nem kötelező egészen addig, amíg az ELTE-polgárok csak az egyetem lágymányosi parkolóját használják a Rollet-en keresztül.

Az ingyenes parkoláshoz az alkalmazást össze kell kapcsolni egy egyetemi interfésszel, ehhez csak az ELTE-s azonosítót kell megadni (a jelszót nem). Az interfész nem továbbít személyes adatokat, kizárólag azt, hogy a parkolni szándékozónak van-e aktív ELTE-s jogviszonya. Az alkalmazásban a tartózkodási hely adatainak elérése egy opcionálisan választható kényelmi szolgáltatás, amelynek alapvetően biztonsági indoka van: a gépkocsilopások megakadályozását szolgálja.

További részletes információ

Rollet ÁSZF
Rollet adatkezelési tájékoztató

VENDÉGEK PARKOLÁSA

A Campus területére meghívott vendégek adatait a fogadó személynek a sorompo@elte.hu címre kell leadni. Ezután a vendégeknek nincs más teendőjük, a sorompók felismerik a rendszámot, a beengedés automatikus.

Rendezvények esetén, főleg ha az nagy létszámú, nem életszerű dolog előzetesen begyűjteni a gépjárművek és a vendégek adatait. Ezért a kaputelefonon be kell mondani annak a rendezvénynek a nevét, amelyikre érkezett, és a diszpécser nyitja a sorompót. Távozáskor szintén a csengő használatával tud kimenni.