Példát mutatni a társadalomnak

2020.02.25.
Példát mutatni a társadalomnak
Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja évek óta védnöke a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, amelyet az ELTE és sportklubja, a BEAC 11. alkalommal szervez meg március 5–7. között. A KEK alkalmából a kancellárral az ELTE sportcélú fejlesztéseiről beszélgettünk. 

Az egyetem szempontjából miért tartja fontosnak ezt az eseményt?
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a versenysorozat céljával összhangban azt tartja szem előtt, hogy a Kárpát-medencei egyetemi hallgatók együvé tartozását erősítse, szolgálja a sportbarátságok kialakítását és a felsőoktatási intézmények között hosszútávon is jól működő kapcsolatokat építsen ki. Az ELTE történetében mély hagyományai vannak az egyetemi sportnak, több kimagasló teljesítményt nyújtó sportolóval, olimpikonnal büszkélkedhetünk, akik az egyetemi éveik alatt nemcsak a sportban, de az egyetemi tanulmányaikban is kiemelkedtek. E sportolók példái pedig mind azt igazolják, hogy az élsport mellett a diploma megszerzése is valós célként fogalmazódhat meg bárkiben.

Tavaly ősszel adták át az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályát, ahol idén először nagypályás focitornát is szerveznek a KEK keretében. Milyen további sportcélú fejlesztéseket terveznek a közeljövőben?
A Mérnök utcai sportlétesítménnyel egy új, minőségi létesítménnyel gazdagodtunk, az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztésével pedig növelni tudjuk a szabadidősportban részt vevő hallgatók és dolgozók számát is. Nagy örömömre szolgál, hogy idén a KEK-et is már itt láthatjuk vendégül. Az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztését létfontosságúnak tartom, mivel sporttelepeink már megértek a felújításra és az infrastruktúránk kihasználtsága is gyakorlatilag száz százalékos. Olyan új, megnövekedett igényeknek kell megfelelnünk, amelyekhez a jelenlegi sportlétesítményeink kapacitásának folyamatosan növelni kell, épp ezért támogatok minden olyan kezdeményezést, amely ennek bővítésére, korszerűsítésére törekszik

Azt azonban látnunk kell, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztéséhez sok pénzre van szükség. Az ELTE lehetőségeihez mérten saját és kormányzati forrásból tovább akarja fejleszteni sportinfrastruktúráját: még tavaly elkészültek a Bogdánfy utcai Sportcsarnok és kiszolgáló épület tervei, idén pedig már reményeink szerint egy éven belül megkezdődhet a Sportcsarnok rekonstrukciója. A felújítás az egyetem saját beruházásaként TAO forrásból valósul meg. Tavaly felújítottuk a Radnóti, az Apáczai és a Damjanich gyakorlóiskoláink tornatermeit, jelenleg pedig a Mérnök utcai sporttelep fejlesztése zajlik, ahol új műfüves pályákat és öltözőket alakítunk ki.

Milyen lehetőségeket lát az egyetemi sport fejlesztésében? Hogyan profitálhat egy egyetem a sportfejlesztésből?
Ha felsőoktatási sportfejlesztésről beszélünk, nem pusztán a meglévő infrastruktúra korszerűsítésére vagy színvonalának emelésére kell gondolni, ez ennél sokkal komplexebb, átfogóbb koncepciót igényel. A felsőoktatási sport legfontosabb feladata az, hogy egészséges értelmiséget, egészségtudatos felnőtteket adjon a magyar társadalomnak. Prevencióra, életmód tanácsadásra utoljára az egyetemi évek alatt van lehetőség szervezett keretek között, ezután a hallgatók kilépnek a felnőtt életbe, életvitelük és értékrendjük mások számára is példaértékű és követendő út lehet, így nagymértékben befolyásolhatja a társadalom életformáját és egészségi állapotát. Az ország egyik legnagyobb egyetemeként célunk, hogy biztosítani tudjuk hallgatóink és munkavállalóink fizikai fejlődését, testi-lelki egyensúlyát és az ezekhez elengedhetetlen szolgáltatásokat, eszközöket és infrastruktúrát.

Idén is adománygyűjtés kíséri a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő egyetemi hallgatók Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. A részletekről itt olvashat.

Forrás: kek.elte.hu