Pózfelismerő rendszerével szerzett elismerést a Radnóti diákja

2024.05.24.
Pózfelismerő rendszerével szerzett elismerést a Radnóti diákja
Vajda Ádám dicsérettel térhetett haza az International Science and Engineering Fair (ISEF) május 17-én zárult világbajnokságáról.

A Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyt (ISEF) 1950-ben rendezték meg először Philadelphiában 21 év alatti fiatalok részére. A megmérettetés célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű fiatal tudósait, és tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítsa őket. Az ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága, a döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik a nemzetközi megmérettetéshez kapcsolódó helyi tudományos versenyeken. 

Idén a versenyt Los Angelesben rendezték meg, ahol mintegy 2000 diák mutatta be projektjét a világ 49 államának és 70 országának képviseletében. A nagyszabású rendezvényen két fiatal, a debreceni Laskai Szilveszter és a budapesti Vajda Ádám képviselte Magyarországot. A középiskolások a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO) elért kiváló helyezésük és EU-döntős eredményük alapján kaptak meghívást a rangos eseményre. Laskai Szilveszter az előkelő negyedik helyezést érte el, Vajda Ádám pedig dicséretben részesült.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja az Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján elnevezésű projektjével indult a versenyen. A radaralapú pózfelismerő módszereket számos területen lehet alkalmazni, többek között a terrorizmus elleni küzdelemben, természeti katasztrófák utáni mentési műveleteknél, vagy akár az önvezető járművek megbízhatóságának és biztonságának növelése során. A fiatal kutató

az összegyűjtött adatokhoz szenzorfúziós algoritmust készített,

hogy így biztosítsa az adatok pontosságát és időbeli relevanciáját. Ebből ered kutatásának nagy újdonsága: az általa fejlesztett pózfelismerő rendszer a korábbi rendszerekhez képest nagyobb térfogatot (~5m3) kisebb számítási kapacitással, valós időben tud lefedni.

"Az ISEF-en nyertem egy publikációs lehetőséget, illetve a projekt felkeltette a United States Agency for International Development amerikai állami ügynökség érdeklődését. Sokat köszönhetek az Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatóhelyettesének, Pazsák Zsófiának, aki a helyszínen segített. Mindezek mellett az a megtiszteltetés ért, hogy Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul is megtekintette a munkámat" – mondta el Vajda Ádám, aki az ELTE Informatikai Karán tervezi folytatni tanulmányait. 

Vajda Ádám fejlesztésével a 2024-es ISEF-en

Az ELTE gyakorlóiskolájának diákja a politechnikumos Bacsúr Dániellel 2024 tavaszán önvezető kerekesszékével ért el második helyezést ért el a Neumann Társaság tehetségkutató versenyén, erről írásunkat az alábbiakban olvashatja.

A borítófotón Vajda Ádám Széles Tamás főkonzullal