Prónai Csaba az ELTE TáTK új dékánja

2022.06.16.
Prónai Csaba az ELTE TáTK új dékánja
Az ELTE Társadalomtudományi Kar Tanácsa 2022. május 3-i dékánválasztó ülésén jelentős többséggel támogatta az elmúlt hét évben nemzetközi dékánhelyettesi posztot betöltő kulturális antropológus megválasztását.

Prónai Csaba dékáni programjában elsősorban az oktatásinnováció és kutatás ösztönzését és támogatását célzó stratégiai célokat vázolt fel, de a kar nemzetköziesítésének és harmadik missziós tevékenységének megerősítése mellett is érvelt. Erősíteni kívánja a Kar kapcsolódását az Egyetemi Könyvtári Szolgálathoz és az ELTE Nemi Esélyegyenlőségi Tervéhez is.

Az ELTE TáTK Kari Tanácsa 89%-os többséggel támogatta a Kulturális Antropológia Tanszék vezetőjének dékáni jelölését. Prónai Csaba Juhász Gábort váltja, aki 2015 óta állt a Kar élén. Mandátuma a 2022. június 16. és 2026. június 15. közötti időszakra érvényes.

Az új dékán munkáját három dékánhelyettes segíti: Szabari Veronika habilitált egyetemi docens általános és tudományos dékánhelyettes, Rácz Andrea habilitált egyetemi docens oktatási dékánhelyettes, Szűcs Zoltán Gábor nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes lesz.

Prónai Csaba habilitált egyetemi docens történelem, kulturális antropológia, esztétika és magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomáit, valamint a szociológiatudomány területén PhD-fokozatát és habilitációját az ELTE-n szerezte. Korábban a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és több közoktatási intézményben is dolgozott tanárként. 2000 és 2007 között az MTA Nemzeti-etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa volt. 1996 óta tanít az ELTE Kulturális Antropológia Tanszéken, 2015 óta a kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese. Elnyerte a Magyar Szociológiai Társaság Erdei Ferenc Emlékérmét és a Kemény István-díjat. A Ki mit tud? vetélkedőn arany fokozatot nyert Romano Glaszo együttes tagja volt.

Interjúnkat az új dékánnal az alábbi linken olvashatja el.