QS-rangsor: tíz szakterületen vezet az ELTE Magyarországon

2022.04.06.
QS-rangsor: tíz szakterületen vezet az ELTE Magyarországon
A Quacquarelli Symonds 2022-es szakterületi rangsora szerint egyetemünk a nyelvészeti képzésekben a világ 150 legjobb intézménye közé tartozik.

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorának 2022-es kiadását. Az ELTE a rangsorban figyelembe vett 5 tágabb tudományág közül háromban került be a világ legjobbjai közé: természettudományokban a 287., bölcsészettudományokban a 351., társadalomtudományokban pedig a 383. helyen szerepel, mindhárom tudományágban jelentősen javítva tavalyi eredményén. Magyar viszonylatban a természettudományi, illetve a bölcsészettudományi képzések területén az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az élen, míg a társadalomtudományokban a második helyen szerepel.

Az ELTE az 51 szűkebb szakterület közül tavalyhoz képest hárommal több, 13 területen szerepel a rangsorban, ezek közül két területen először került fel a listára. A 13 közül 10-ben (régészet, angol nyelv és irodalom, nyelvészet, modern nyelvek, biológia, pszichológia, matematika, fizika és csillagászat, neveléstudomány, jogtudomány) az első, kettőben (informatika, kémia) a második, és egyben (mezőgazdaság és erdészet) a harmadik a hazai egyetemek között. Intézményünk eredményei egyedül a biológia terén maradnak el a tavalyitól, a régészet, erdészet és mezőgazdaság, illetve a kémia szakterületen megőriztük pozíciónkat, míg az ELTE a nyelvészet, informatika, pszichológia, matematika, fizika és csillagászat és jogtudomány szakterületeken javított eredményein. A legnagyobb ugrás az informatikai képzések területén látható, amely két kategóriával került előrébb.

Szakterület

Helyezés a világranglistán

Helyezés Magyarországon

 

 

 

Nyelvészet

101-150.

1.

Régészet

151-200.

1.

Pszichológia

201-250.

1.

Angol nyelv és irodalom

251-300.

1.

Modern nyelvek

251-300.

1.

Jogtudomány

251-300.

1.

Matematika

251-300.

1.

Fizika és csillagászat

251-300.

1.

Mezőgazdaság és erdészet*

301-350.

3.

Neveléstudomány

351-370.

1.

Informatika

451-500.

2.

Biológia

451-500.

1.

Kémia

501-550.

2.

*Az ELTE kutatási területei közül ide számít pl. a zoológia és az ökológia, valamint a food science is.

A QS szakterületi világranglista élén egyébként a bölcsészettudományok területén sorrendben Oxford, Cambridge és a Harvard Egyetem állnak, a mérnöki területen az MIT (Massachusetts Institute of Technology), Cambridge és Oxford, élettudományokban a Harvard, Oxford és Johns Hopkins Egyetem, természettudományokban az MIT, a Harvard és Cambridge, míg társadalomtudományokban a Harvard, Oxford és a London School of Economics végeztek az első helyen.

A QS a szakterületi listáin öt indikátor alapján rangsorol. Az első kettő a QS saját felmérésein alapul, amelyekben az intézmények szakterületeken szerzett hírnevét, elismertségét vizsgálják a világ kutatóinak és munkaadóinak körében. Harmadikként a tudományos publikációk idézettségi indexét mérik, a negyedik mutató pedig az úgynevezett Hirsch-index, amelyet 2013-ban vettek fel a mérési indikátorok közé. Az ötödik indikátor az IRN (International Research Network) az intézmény nemzetközi kutatási együttműködéseit vizsgálja. A QS az öt indikátort szakterületenként eltérő súlyozással veszi figyelembe, az IRN-t azonban csak az öt tágabb tudományág értékelése során alkalmazzák. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

A QS World University Rankings by Subject 2022 részletes eredményei ezen az oldalon böngészhetők, az alábbi összefoglalóban pedig arról olvashat, hogy az ELTE hogyan szerepel a mérvadó felsőoktatási rangsorokban.