Rendkívüli őshüllőmaradvány a Bakonyból

Ősállatföldrajzi szempontból nagy jelentőségű a tavaly – Ősi Attila és Lendület-kutatócsoportja által – feltárt és a közelmúltban azonosított őshüllőmaradvány, amely arra utal, hogy a kréta korban a Hungarosaurus mellett egy másik páncélos dinoszaurusz is élt a Bakony területén. Eddig egyetlen európai lelőhelyen sem tártak fel két különböző páncélosdinoszaurusz-fajhoz tartozó maradványokat.

„A tavaly nyáron megtalált felkarcsont volt az első jele volt annak, hogy a mai Iharkút területén egy másik páncélos dinoszaurusz is élt a feltehetőleg gyakori Hungarosaurus tormai mellett – mondta el Ősi Attila. – Korábban úgy véltük, a többi európai lelőhelyhez hasonlóan a Bakony területén is csak egy páncélosdinoszaurusz-faj fordult elő. A felkarcsont azonban túl kicsi volt a korábban talált Hungarosaurus-maradványokhoz képest.” A csontszövettani vizsgálat kimutatta, hogy egy kifejlett, öreg állattól származik. A csonton megfigyelhető morfológiai bélyegek pedig arra engedtek következtetni, hogy a felkarcsont egy a Struthiosaurus genusba sorolható állaté volt. Ennek az őshüllőnek több európai lelőhelyről kerültek elő maradványai, ám Iharkút az egyetlen, ahol két páncélos dinoszaurusz is előfordult. A felfedezés ősállatföldrajzi szempontból is jelentős, valamint tovább pontosítja a Struthiosaurus előfordulásáról alkotott ismereteinket, ugyanis az iharkúti lelet az eddig ismert legidősebb, néhány millió évvel korábbi a más európai ásatásokon feltárt Struthiosaurus-maradványoknál.


„Bár a Hungarosaurus testhossza akár a négy métert is meghaladhatta, testfelépítése mégis filigránabb volt, mint a legfeljebb 2–2,5 méteresre megnövő, zömökebb, robosztusabb Struthiosaurusé” – fejtette ki Ősi Attila. A kutató rámutatott, hogy sok csont (például csigolyák, bordák, lapocka) nem alkalmas két faj elkülönítésére, a felkarcsont alapján azonban számos következtetés levonható, egyebek közt meghatározható az állat magassága. A most végződött ásatáson immár a nyolcadik páncélos dinoszaurusz maradványait tárták fel, azt még nem tudják, hogy Hungarosaurus volt-e, vagy Struthiosaurus: ha megtalálnák a koponyát, az egyértelművé tenné az azonosítást.

Az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz kutatócsoport további kutatásairól itt és itt olvashat.

Forrás: MTA

2013.08.29.